(galerie foto) EUMOLDEX 2017: Salvatori din nouă țări au intervenit în diverse situații tactice la o simulare de cutremur

Echipe de salvatori din nouă țări au participat la o simulare de cutremur, care a cauzat o scurgere de substanțe chimice la o fabrică și prăbușirea a câtorva clădiri. Exercițiul EUMOLDEX 2017 este menit să antreneze salvatori din diferite țări să colaboreze în situații de dezastre naturale. 

Salvatori din cele șase țări ale Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), dar și trei țări membre ale Mecanismului UE de Protecție Civilă- Cehia, Danemarca și România au acționat rapid pentru a lichida consecințele unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. 

La fabrica unde s-a produs o scurgere de substanțe toxice, chimiști, medici și salvatori au decontaminat victimele și au acordat primul ajutor. 

Pub

“Acest pacient, spre exemplu, are comoție cerebrală și fractură la antebrațul stâng”, a spus Victor Corciu, medic al Echipei de Reanimare din cadrul Serviciul de Urgență, care acord primul ajutor.

În cazul unui dezastru de proporții foarte mari, țările pot cere ajutorul echipelor de peste hotare. "O sarcină a acestui exercițiu este de a perfecționa timpul de reacție a echipelor de salvare. Pentru a te mobiliza, e suficient și câteva ore. Spre exemplu, procedurile de trecere a vamei s-au simplificat", a declarat Alexandru Calancea,  specialist al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.  

La o altă locației, în Cojușna, echipe de salvatori și pompieri au intervenit la salvarea victimelor blocate prin ruinele unor blocuri prăbușite. 

Exercițiile de simulare au fost gândite astfel încât salvatorii din diferite țări să colaboreze între ei, împrumutând unelte unii de la alții, spre exemplu. 

Timp de două zile, echipele din cele nouă țări au intervenit în diverse situații de urgență: accident rutier, incendii și chiar și un scenariu de inundații, survenit după distrugerea unui baraj de protecție a lacului Ghidighici.

La EUMOLDEX 2017 au participat și observatori și experți, în total fiind reprezentanți din 27 de țări. 

Exercițiul găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova a fost etapa finală a programului finanțat de UE pentru prevenirea, pregătirea și reacția la dezastrele naturale și provocate de om (PPRD East 2). 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub