(foto/doc) Ziarul de Gardă: Zborul eşuat şi netransparent al celor şase MIG-uri din R. Moldova spre Libia

În 2015, printr-o procedură ferită de ochii lumii, autorităţile R. Moldova au încercat să vândă cele şase avioane de tip MIG-29 Guvernului Libiei, ţară din nordul Africii, asupra căreia, în 2011, Consiliul de Securitate al ONU a instituit un embargo privind importul de arme, după conflictele care au cauzat un război intern. Printr-o scrisoare intrată în posesia ZdG, semnată de Sergiu Ciobanu, care în februarie 2015 deţinea funcţia de director al Aeroportului Internaţional Mărculeşti, acesta invita în R. Moldova o delegaţie din Libia, pentru a „începe” negocierile. Preţul cerut de autorităţi pentru fiecare avion începea de la 2 milioane de euro, scre ziarul de gardă.

Foto: Ziarul de Gardă

Libia este o ţară din nordul Africii. Are frontieră cu Marea Mediterană la nord, la vest cu Tunisia şi Algeria, la sud-vest cu Nigerul, la sud cu Ciadul, iar la sud-est şi est cu Egiptul şi Sudanul. Din 1969 până în 2011, Libia a fost guvernată prin intermediul unui sistem pseudo-democratic de Muammar Gaddafi, ucis în 2011, în urma războiului civil care cuprinsese ţara. Consiliul de Securitate ONU a impus, la 26 februarie 2011, un embargo militar Libiei, unde continuau ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi rebelii care doreau debarcarea regimului Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani. Rusia, unul dintre principalii furnizori de arme în Libia, a sprijinit acel embargou, refuzând să vândă arme Guvernului libian. În februarie 2015, Libia cerea Consiliului de Securitate al ONU să ridice embargoul privind armele impus Guvernului său, astfel încât acesta să poată lupta „mai eficient” împotriva militanţilor din cadrul grupării Stat Islamic. Deşi Consiliul nu a acceptat, tot în această perioadă, aşa cum reiese dintr-o scrisoare obținută de ZdG, autorităţile R. Moldova încercau să negocieze cu Guvernul libian vânzarea celor şase avioane militare de tip MIG-29 din dotarea Aeroportului Internaţional Mărculeşti.

Scrisoarea (ne)recunoscută de fostul director al AIM

(foto/doc) Ziarul de Gardă: Zborul eşuat şi netransparent al celor şase MIG-uri din R. Moldova spre Libia

Confirmăm că suntem proprietarii a şase avioane de tip MIG-29 şi suntem autorizaţi de Guvernul nostru să acceptăm ofertele Guvernului libian în mod direct în conformitate cu protocolul internaţional de apărare. În baza celor expuse, aşteptăm delegaţia oficială din partea Guvernului libian să viziteze Aeroportul Internaţional Mărculeştii, unde inspecţia şi negocierile iniţiale pot începe. Pentru informarea dvs., preţul cerut pentru fiecare avion este de 2 milioane de euro. Ataşăm detaliile tehnice complete şi certificatele avioanelor”. Acesta este mesajul dintr-o scrisoare semnată la 11 februarie 2015 de către Sergiu Ciobanu, directorul Aeroportului Internaţional Mărculeşti (AIM), obţinută de ZdG. Ataşat la text, Ciobanu expedia pozele aparatelor de zbor şi specificaţiile tehnice ale acestora.

(foto/doc) Ziarul de Gardă: Zborul eşuat şi netransparent al celor şase MIG-uri din R. Moldova spre Libia

Solicitat să explice contextul acestui document, Ciobanu, care a plecat, între timp, din fruntea întreprinderii de stat, şi-a amintit de un asemenea episod, dar a negat conţinutul scrisorii. „N-a fost aşa ceva. Păi, nu. A fost o persoană care se ocupă cu vânzări şi a întrebat dacă noi suntem proprietarii. Le-am răspuns că noi suntem proprietarii. Nu, noi am spus doar că suntem autorizaţi şi că aeronavele acestea au fost expuse spre comercializare, şi dacă vă este interesant, va fi deschisă procedura de licitaţie cu strigare. Şi noi am făcut licitaţie. Acolo scrie că aeronavele sunt în gestiunea AIM… Acolo nu scrie de Guvern nimic…. Aşa scrisoare eu nu am scris”, ne-a zis Ciobanu, după ce i-am citit traducerea documentului semnat de el în februarie 2015. Ulterior, i-am remis acestuia documentul pentru a lua cunoştinţă de el. Ciobanu l-a văzut şi nu a mai răspuns nici la mesaje, nici la telefonul său mobil.

Ex-ministru al Apărării: „E un caz secret. El a fost secretizat”

(foto/doc) Ziarul de Gardă: Zborul eşuat şi netransparent al celor şase MIG-uri din R. Moldova spre Libia

Episodul este însă confirmat de către Viorel Cibotaru, cel care, la 18 februarie 2015, devenise ministru al Apărării în Guvernul Gaburici. Fostul oficial a refuzat să ofere detalii la subiect, făcând referire la faptul că acest caz a fost secretizat. „Nu vreau să vorbesc despre acest caz. E unul secret. A fost secretizat. Dacă sunt careva documente, chestii, comentaţi-le, eu nu dau comentarii”. L-am întrebat pe Cibotaru dacă procedura a fost stopată după intervenţia sa. „Sigur că, după ce am făcut zarvă, am făcut şi o anchetă internă, m-am descurcat şi gata. Dar nu vreau să dau comentarii pentru că a fost un document secret şi nu am dreptul”, zice Cibotaru. Acesta a menţionat că, în perioada în care a condus Ministerul Apărării, nu au existat tentative de a înstrăina cele şase MIG-uri. „Au fost de 2-3 ori anunţate tendere pentru vânzarea MIG-urilor. La acestea nu ţin minte dacă au participat sau nu persoane. Ele au fost organizate de Marinuţă (Vitalie Marinuţă, n.r., ex-ministru al Apărării). Pe timpul meu, nu s-au făcut mişcări cu MIG-urile”, relatează Cibotaru.

Predecesorul lui Viorel Cibotaru, Valeriu Troenco, care a deţinut funcţia de ministru în perioada aprilie 2014 – februarie 2015, spune că nici el nu a autorizat tranzacţiile dintre R. Moldova şi Libia, privind vânzarea celor 6 MIG-uri. „În mandatul meu aşa ceva nu a fost. Eu am dus nişte tratative cu Ucraina, care a trimis nişte specialişti, au fost, au văzut avioanele. Au fost şi discuţii, care s-au încheiat după plecarea mea. Au fost de la aviaţia Ucrainei care au văzut starea tehnică. Atât. Procedura şi scrisoarea de care vorbiţi mi se par ilegale. Nu Guvernul decide şi nu în acest mod. E nevoie de Parlament. E şi o Comisie Specială care se ocupă cu asta”, explică Troenco.

Şi Igor Gorgan, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din acea perioadă, spune că nu a fost la curent cu tranzacţia pusă la cale de autorităţi. „Atunci eram şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, dar nu am fost informat despre această procedură. De fapt, AIM se afla în gestiunea Ministerului Apărării şi nu se subordona Marelui Stat Major”, susţine Gorgan.

Continuarea o puteți citi pe Ziarul de Gardă

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.