(foto/video) Mișcarea de Rezistență ACUM a protestat la Aeroportul Chișinău împotriva expulzării cetățenilor turci: „Plahotniuc și Dodon, traficanți de oameni”

Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat azi o manifestație la Aeroportul Chișinău, unde și-a exprimat nemulțumirea pentru expulzarea din Moldova a celor șapte cetățeni turci. Dânșii susțin precum că are loc o expulzare la detenție pe viață, iar aceasta este în cel mai bun caz, deoarece persoanele în cauză ar putea fi torturate sau omorâte.

Foto: UNIMEDIA

„Absolut totul este posibil. Dodon vrea să-ți repare președinția și să abțină acel mobilier, iar de la 1 octombrie să se mute în clădire. Iar Plahotniuc dorește cel mai probabil construcția Arenei Naționale, dar în fond sunt niște mize care nu pot fi comparate cu viața unui om”, a declarat Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Igor Grosu, care a deținut funcția de viceministru al educației, a declarat că încercările de a închide filialele „Orizont” datează încă din anul 2013.

„Îmi amintesc că a pervenit o scrisoare din partea MAE al Moldovei, care făcea trimitere la oscrisoare parvenită din partea MAE a Turciei, care încă atunci ne ruga să închidem aceste licee. Însă noi am spus că mai mare tâmpenie nu am auzit”, a declarat secretarul PAS, Igor Grosu.

(foto/video) Mișcarea de Rezistență ACUM a protestat la Aeroportul Chișinău împotriva expulzării cetățenilor turci: „Plahotniuc și Dodon, traficanți de oameni”

Potrivit lui, este vorba „o înțelegere între două regimuri, dintre regimul lui Erdoğan și regimul lui Plahotniuc.

Amintim că în această dimineață șapte persoane de origine turcă din administrația liceului „Orizont” au fost reținute.

(foto/video) Mișcarea de Rezistență ACUM a protestat la Aeroportul Chișinău împotriva expulzării cetățenilor turci: „Plahotniuc și Dodon, traficanți de oameni”

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Ulterior, profesorul de engleză din cadrul liceului a declarat pentru UNIMEDIA că, în momentul reținerii, directorul instituției striga „Este nedrept”. Bariș Hasan și fiul minor al unuia dintre reținuți au fost lăsați să plece și se află acum la liceu. Potrivit profesorului, administrația liceului încearcă să țină la curent persoanele interesate de ceea ce s-a întâmplat, însă deocamdată interesul vine din partea mass-mediei.

De asemenea, și Partidul Acțiune și solidaritate a venit cu o reacție.

Și Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

De asmenea, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat explicații privind acțiunile întreprinse astăzi de SIS în legătură cu directorul liceului moldo-turc Orizont și a altor 5 profesori care activează în aceeași instituție de învățământ. 

Operațiunea SIS a fost comentată și de Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Nicolae Eșanu își exprimă speranța ca „în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci”, în caz contrar, Moldova riscă să piardă un nou dosar la CtEDO.

În schimb, președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. 

În acest sens, părinți, profesori și directori-adjuncți din cadrul liceului „Orizont” stau de azi dimineața la Aeroportul Internațional Chișinău în speranța de a vedea cele șapte persoane, care potrivit informațiile de la SIS vor fi extrădate astăzi din țară. Cei prezenți s-au arătat indignați de situația creată și spun că în toți anii de când îi cunosc pe directorii și profesorii liceului nu au auzit de acuzațiile care li se aduc astăzi.

Iar de curând, zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

Iar în această seară președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.