(foto/video) Cum ar putea fi trasate viitoarele circumscripții uninominale

Membrii Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente au trasatat primele 15 circumscripţii uninominale. Harta provizorie a fost prezentată de către doctorul în geografie, Maria Nedealcov.

Astfel, potrivit prezentării, în raionele Briceni şi Edineţ ar putea fi creată câte o circumscripție cu un număr de alegători de 61.379 din 28 de comune și, respectiv, 64.857 de alegători din 32 de comune.

A treia subdiviziune ar putea fi constituită din raionul Ocniţa, integral cu 21 de comune şi o parte din raionul Donduşeni cu 18 localități, fiind incluse 65.978 de persoane cu drept de vot.

Pub

Circumscripția cu numărul patru ar putea fi creată din raionul Râșcani cu 21 de comune, raionul Drochia cu opt comune și Dondușeni cu o singură comună, întrunind peste 65 de mii de alegători.

Circumscripția cu numărul cinci ar fi raionul Soroca cu 12 sate, Dochia la fel cu 12 sate și raionul Dondușeni cu trei comune, care ar îngloba 65.302 alegători.

Cea de-a șasea subdiviziune ar putea fi formată din raionul Glodeni cu 19 comune, Râșcani cu șapte comune și raionul Fălești cu patru comune, în total ar fi 63.477 de persoane cu drept de vot.

Circumscripția cu numărul șapte - ar cuprinde 23 de localități cu 65.197 de alegători, iar circumscripția opt - ar putea fi creată din municipiul Bălți cu 65.493 de alegători. Totodată, circumscripția cu numărul nouă ar putea fi formată din orașul Bălți, raionul Drochia și Sângerei cu apropae 67 de mii de alegători.

Cu 27 de comune, raionul Fălești ar putea fi inclus în subdiviziunea cu numărul zece. De asemenea, raioanele Sângerei și Florești cu 19 și, respectiv, nouă comune s-ar putea încadra în circumscripția cu numărul 11.

33 de localități din raionul Florești ar forma cea de-a 12-a circumscripție, iar cea de-a 13-a ar putea fi constituită din raionul Rezina cu 16 sate și Șoldănești cu 23.

Rezina, Dubăsari și Orhei cu apropape 66 de mii de alegători ar forma subdiviziunea cu numărul 14 și cea cu numărul 15 ar fi creată din șase comune ale raionului Călărași și 31 de sate din raionul Telenești, în total fiind incluse 64.759 de persoane cu drept de vot. 

Raioanele Ungheni și Nisporeni ar forma câte o subdiviziune cu 16 și, respectiv, 23 de localități.

„Atunci când au fost incluse comunele, s-a ținut cont și de tradiții istorice și de faptul că pot fi comune, unde oamenii nu prea se înțeleg din anumite motive, dar și de prezența căilor de comunicație deoarece este și asta foarte important în ziua alegerilor ca oamenii liber să se poate deplasa”, a declarat Maria Nedealcov.

Menționăm că, această prezentare este una preliminară.

Vedeți mai jos harta provizorie.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub