(foto) Proiectul privind reducerea presiunii asupra mediului de afaceri va fi separat în două părți: Unele prevederi neclare au fost scoase

Proiectul de lege care vine să reducă presiunea sancționatorie asupra mediului de afaceri va fi separat în două părți, iar unele prevederi care generau neclarități vor fi scoase din proiect, anunță Guvernul.

(foto) Proiectul privind reducerea presiunii asupra mediului de afaceri va fi separat în două părți: Unele prevederi neclare au fost scoase
(Foto: gov.md)

Ieri a fost discutat proiectul de lege, care primise și denumirea de proiect de decriminalizare a unor infracțiuni economice, într-o ședință prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai comunității de business. Au fost prezenți și Ambasadorii SUA, UE și Suediei în Republica Moldova.

A fost propusă separarea proiectului în două părţi. Astfel, o parte va conține prevederile stringente solicitate de comunitatea de afaceri, cu beneficii optime pentru stat și societate. Acest proiect urmează a fi definitivat în timp proxim de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii 

Pub

A doua parte va include modificări mai conceptuale, vizând cadrul instituțional și atribuțiile organelor de drept. Documentul urmează a fi în continuare elaborat, cu implicarea experților din partea societății civile și a partenerilor de dezvoltare, fiind supus unei analize ample, pe parcursul unei perioade mai îndelungate, comunică Guvernul.

Reprezentanții partenerilor de dezvoltare au subliniat că este nevoie de o abordare nouă a reformării sistemului sancționator în domeniul economic, care să fie una graduală, efectuată pas cu pas, cu participarea activă a societății civile. 

Menționăm că recent ministrul Justiției, Alexandru Tănase, spunea că legea de decriminalizare a unor infracțiuni economice a suferit "o denaturare totală a esenței acestui proiect" în ochii presei și a societății civile și că de fapt proiectul nu vizează infracțiuni din sectorul bancar.

"Acest proiect s-a consumat. Acum este vorba de un al proiect. Guvernul nu renunță la ideea de a elimina presiunile de pe business, dar va fi altfel, altă viziune, dar cred că esența va fi aceeași. Instituțiile de forță ale statului să nu poate interveni brutal în activitatea comercială", a declarat Tănase. 

Aminitm că în decembrie 2017, Pavel Filip a declarat că amână pentru o săptămână aprobarea proiectului.

"Sunt sigur că este o inducere în eroare, cu privire la acest proiect. Personal l-am trecut în lung și în lat și nu am văzut unde pot fi provocate aceste îngrijorări", declara Pavel Filip.

Centrul analitic expert grup scria că adoptarea proiectului de lege ar putea "submina și mai mult încrederea populației în guvernare".

"În contextul recentelor delapidări care au avut loc în sectorul bancar și a fraudelor din sistemul de asigurări, constatăm că proiectul în versiunea propusă riscă să reducă considerabil din eforturile autorităților de investigare a acestora și să trimită semnale periculoase pentru viitor cu privire la acceptarea unor comportamente ilegale similare. 

Proiectul propus spre consultare publică, de facto, oferă facilități penale escrocilor implicați în fraude bancare sau obstrucționarea supravegherii bancare. Acest fapt este inacceptabil într-o societate cu un nivel înalt al fraudelor economice și în care din sistemul bancar au fost sustrase recent mai mult de 10% din produsul intern brut", se scria în nota de poziție a centrului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub