(foto) Primul hub dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău. Cum va arăta investiția de milioane de lei

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu pentru coworking liberilor profesioniști, organizațiilor și întreprinderilor din domeniu. 

(foto) Primul hub dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău. Cum va arăta investiția de milioane de lei

„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Mai mult, centrul va pune la dispoziție:

  • spaţiu de coworking pentru tinerii creativi, cinci birouri, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclass-uri etc.), sală de ședințe, bibliotecă;
  • servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online etc.;
  • educație alternativă, care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la  cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

Pub

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.

Industriile creative au un potențial enorm de dezvoltare și capacitatea de a oferi locuri de muncă tinerilor, respectiv de a-i reține în țară. Datele statistice arată că domeniul reprezintă 3,31% din PIB, iar peste 40 de mii de persoane, în special tineri, activează în acest sector.  Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea tuturor celorlalte industrii din Moldova.

La nivel mondial, industriile creative generează venituri de 2.250 miliarde de dolari SUA și oferă aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 miliarde de dolari SUA, industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei. Mai mult, acest sector este al treilea cel mai mare angajator după cel al construcțiilor și cel alimentar în Europa. Locurile de muncă din industria creativă sunt mult mai rezistente la  procesele de automatizare, iar exporturile de astfel de servicii din țările în curs de dezvoltare înregistrează rate de creștere mult mai mari decât cele oferite de țările industrializate. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub