(foto) O nouă construcție în Parcul Catedralei: Palat Mitropolitan sau Casă Parohială?

Primăria municipiului Chişinău a primit de la autorul angajat de către Mitropolia Moldovei, arhitectorul Gheorghe Bulat, proiectul privind edificarea casei parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”. Unul dintre proiecte a fost respins din start, iar celălalt va fi supus dezbaterilor în societate, transmite UNIMEDIA.
 
Atât primarul Dorin Chirtoacă, cât și viceprimarul Nistor Grozavu au considerat că ambele proiecte sunt exagerate, având în vedere că această construcție urma să aibă o menire „strict tehnică”. Edilul Capitalei a menționat că edificiul planificat seamănă mai mult cu un Palat Mitropolitan decât cu o Casă Parohială. 

 
„Inițial, a fost rezervat doar spațiul în care se afla anterior Casa Parohială. Însă, prima construcție proiectată concurează din punct de vedere volumetric cu Catedrala. Această variantă a fost abandonată. Ca alternativă, a fost propusă o altă variantă. Este o construcție de semi-potcoavă, o construcție mai îngustă, mai mică, cu alt regim de înălțime, dar mai extinsă pe lateral. În urma primelor analize, cea de-a doua variantă rămâne să fie una mai acceptabilă. Dar, urmează să aibă loc dezbateri publice pe marginea acestui subiect”, a subliniat viceprimarul Capitalei.
 
Nistor Grozavu a menționat, de asemenea, că a fost prevăzută „o înnoire și o revitalizarea a întregii amenajări din zonă”.
 
„Nici a doua nu este cu mult mai mică decât prima, pur și simplu altfel este prezentată. Construcția ar domina Catedrala și nu ar fi admisibil, din punctul de vedere al Primăriei Chișinău. Argumentarea Mitropoliei a fost că au nevoie de încăperi auxiliare, inclusiv pentru lucruri tehnice de întreținere a Catedralei, chiar și de grupuri sanitare care nu există la ora actuală în Catedrală. Este de înțeles, dar nu știu dacă acest proiect ar corespunde unor necesități de ordin tehnic. Din ce observăm, este un edificiu care se apropie de dimensiunile unui palat. Rămâne să fie făcută și o dezbatere în acest pentru a nu avea situația care am avut-o la Kentford. Chiar dacă este vorba de principala Catedrală a municipiului și a țării în întregim, totuși este vorba despre o construcție în parc. Actuala Casă Parohială are un volum de 4-5 ori mai mic decât ceea ce este prezentat pe ambele schițe. Mai degrabă un Palat Mitropolitan, nu cred că îi putem spune Casă Parohială. Cât ar consta această poveste?”, a evidențiat Chirtoacă.
 
Propunerile privind construcţia casei parohiale vor transmise de către municipalitate spre examinare Consiliului Urbanist municipal, Consiliului Naţional al Monumentelor şi Comisiei de experţi a monumentelor de arhitectură şi istorie de pe lângă Ministerul Culturii.
 
De asemenea, chişinăuienii sunt rugaţi, timp de o lună, să-şi expună opiniile vizavi de subiectul dat pe site-ul municipalităţii  www.chisinau.md, adăugând un comentariu sau pe e-mail: drp@pmc.md.
 
UNIMEDIA precizează că arhitectorul Gheorghe Bulat este cel care a proiectat Clopotnița din vecinătatea Catedralei. De asemenea, menționăm că Primăria Chișinău a alocat anul trecut 1 mln de lei pentru reconstrucția Casei Parohiale.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub