(foto) La Călărași a fost deschisă prima grădiniţă de tip energo-eficient din Moldova

La Călărași a fost inaugurată prima grădiniță de tip energo-eficient din Moldova. Proiectul a fost implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu susținerea financiară a Guvernului Germaniei.

(foto) La Călărași a fost deschisă prima grădiniţă de tip energo-eficient din Moldova
(Foto: facebook/FISMoldova)

Grădinița are o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi și poate găzdui aproximativ 100 de copii, inclusiv cu vârste de la trei ani. 

Datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare.

Pub

Astfel, întreținerea pentru iluminare, încălzire şi răcire va fi identică cu cele pentru un apartament cu 3 odăi, ceea ce ar însemna circa 2000 – 2500 de lei pe lună.

Suma totală a investiţiilor în instituţia de tip casă pasivă din Călăraşi este de 1.043.466 Euro, integral finanţată din grantul oferit de Guvernul Republicii Federale Germania, prin Banca germană pentru dezvoltare KfW.

Totodată, reprezentanții primăriei Călăraşi au contribuit cu 600.000 de lei proiectare şi mobilier, iar Fondul de Eficiență Energetică a oferit peste 900.000 lei pentru echipament electronic şi bucătărie.

Construcția grădiniție a fost concepută în aprilie 2016 şi a durat puţin peste un an.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub