(foto) Igor, primul tigru siberian din lume care a beneficiat de un tratament cu celule stem

Igor, un tigru siberian care trăieşte la Grădina Zoologică din Szeged, un oraş din sudul Ungariei, a devenit miercuri primul animal din lume aparţinând acestei specii care a beneficiat de un tratament cu celule stem, ce i-a fost administrat contra unei afecţiuni la nivelul unui șold.

(foto) Igor, primul tigru siberian din lume care a beneficiat de un tratament cu celule stem
(Foto: reuters)

Felina în vârstă de 13 ani, care suferea de mai mulţi ani din cauza unor dureri la nivelul articulaţiilor şoldului, a fost tratată cu tehnologia Lipogems, folosită deja cu succes în Ungaria pentru tratarea afecţiunilor de şold în cazul unor pacienţi umani. Igor a devenit astfel primul tigru siberian tratat cu procedura Lipogems, bazată de celule stem, scrie agerpres.

Această tehnologie, creată pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor suferind de afecţiuni ale articulaţiilor şoldului, a fost inventată în Italia în anul 2010.

„Articulaţia de şold a lui Igor a fost tratată la fel ca articulaţia de şold a unui om. În timpul acestui tratament cu celule stem, o cantitate mică de ţesut adipos a fost prelevată din corpul pacientului - în cazul de faţă, Igor - care, după purificare mecanică, a fost implantată în timpul unei proceduri ce durează între 40 şi 60 de minute în articulaţia ce are nevoie de tratament", a explicat Robert Gippert, medic veterinar principal la Ro-Vet Small Animal Clinic din Kaposvar.

„La fel ca la oameni, articulaţia uzată a lui Igor se va vindeca datorită efectelor regeneratoare şi auto reparatorii ale celulelor stem, fără folosirea unor materiale externe", a adăugat el.

„Aproximativ 30 de mii de pacienţi din lumea întreagă şi peste 550 de pacienţi din Ungaria au fost trataţi până acum cu procedura Lipogems cu celule stem în cazul unor afecţiuni la nivelul şoldului", a explicat Jozef Veres, managerul principal al partenerului ungar al brandului Lipogems, Medropolitan Consulting Kft.

„Suntem încrezători că, la fel ca în cazul pacienţilor umani, durerea de şold a lui Igor va fi redusă în curând într-o manieră considerabilă sau chiar va fi complet eliminată şi, spre încântarea vizitatorilor grădinii zoologice, Igor va putea să îşi continue viaţa fără dureri la şold", a adăugat el.

Medicii veterinari ungari se aşteaptă ca recuperarea tigrului Igor să fie completă la finalul unei perioade de convalescenţă care va dura trei luni.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub