(foto) Cutremur, scurgere de substanțe chimice, inundații: Exercițiul EU MOLDEX 2017 a reunit echipe de salvare din nouă țări

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs în Munții Vrancei la 255 km de capitala Moldovei, Chișinău. Acesta a cauzat prăbușirea unor clădiri în Cojușna și Ialoveni și distrugerea unui baraj care a rezultat în inundarea Lacului Ghidighici, în timp ce o scurgere la Fabrica ”Aroma” și un accident rutier au cauzat emisia unei cantități mari de substanțe chimice toxice în aer.

Din fericire, acesta este doar un scenariu creat pentru un exercițiu de simulare în domeniul protecției civile, EU MOLDEX 2017, care a avut loc între 18 și 21 septembrie în Moldova.

(foto) Cutremur, scurgere de substanțe chimice, inundații: Exercițiul EU MOLDEX 2017 a reunit echipe de salvare din nouă țări
(Foto: UNIMEDIA)

Acesta a fost organizat de Programul de Prevenire, Pregătire și Răspuns la dezastrele naturale și provocate de om în Țările Parteneriatului Estic (PPRD East 2), pentru a testa capacitățile experților în protecția civilă și a echipelor de salvare ale celor șase Țări ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) de a solicita, furniza și primi asistență internațională în caz de dezastru major.

Primul exercițiu de amploare a reunit mai mult de 600 salvatori, experți, observatori și personal de sprijin nu doar din cele șase Țări ale Parteneriatului Estic, dar și din Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, FYROM, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Muntenegru, Norvegia, România, Serbia, Suedia și Marea Britanie – toate State Participante ale  Mecanismului UE de Protecție Civilă.  O delegație din SUA a urmărit, de asemenea, exercițiul.  Acesta a inclus, de asemenea, Centrul de Coordonare a Răspunsului la situații de Urgență (ERCC).

Pub

Prima parte a exercițiului EU MOLDEX 2017 a avut loc în Martie 2017, atunci când un exercițiu Regional de Simulare pe Calculator a fost efectuat. Acest exercițiu de post de comandă a fost declanșat de un mesaj de alertă anunțând un cutremur mare, care afectează părți din Moldova.

Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova (SPCSE) a decis să solicite asistență internațională; așadar, Centrul Național de Gestionare a Situațiilor de Criză și Urgență din Moldova a trimis o solicitare de asistență la ERCC în Bruxelles. 

ERCC a contactat imediat cele nouă țări participante la exercițiu, și anume: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Republica Cehă, Danemarca, Georgia, Moldova, România și Ucraina. În fiecare din aceste țări, solicitarea asistenței din Moldova a fost luată rapid în considerație și s-a decis trimiterea echipelor de asistență și salvare.

Echipele de salvare au ajuns în Moldova pe 18 septembrie 2017 (câteva pe cale aeriană, câteva pe drum) pentru a asista salvatorii naționali/locali în căutarea și salvarea sinistraților în zonele urbane, salvarea cu funia, salvarea de inundație, detectarea materialelor periculoase și decontaminarea.

La fabrica unde substanțe toxice au fost emanate, salvatorii au trebuit mai întâi să decontamineze victimele înainte ca echipele medicale să poată să le acorde primul ajutor. Potrivit scenariului, circa 150 de angajați ai uzinei au avut de suferit, ceea ce a determinat Moldova să solicite ajutorul echipelor de decontaminare specializate de peste hotare.

Valoare adăugată a cooperării în cadrul Mecanismului UE de Protecție Civilă a fost frumos demonstrată la fabrică: o echipă din România a avut grijă de procesul de decontaminare a victimelor, în timp ce o echipă din Cehia a decontaminat personalul; așadar, echipa din Moldova s-a putut concentra pe asistență medicală de urgență.

“Acest pacient, spre exemplu, este în stare gravă stabilizată, are comoție cerebrală și fractură la antebrațul stâng”, spune Victor Corciu, medic al Echipei de Reanimare din cadrul Serviciul de Urgență Chișinău. 

În zona de decontaminare, victimele sunt trecute prin gazoanalizator, care verifică concentrația de substanțe chimice de pe corpurile lor. Operațiunea de decontaminare este repetată până când persoana iese curată din zona infectată, ceea ce înseamnă că persoana poate fi evacuată pentru tratament medical.

“Datorită sprijinului internațional în caz de urgență, putem face față eficient acestui accident cu implicarea substanțelor chimice și radioactive”, a declarat și Alexandru Calancea, specialist al Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale al Republicii Moldova. 

În situații de dezastre naturale, precum cutremure, inundații și incendii forestiere, o țară poate cere și ajutorul echipelor de salvare din țări vecine. Calancea  spune că în urma a astfel de exerciții, timpul necesar pentru mobilizarea echipelor străine scade.

Vadim, din Republica Moldova, care a avut rolul de sinistrat, recomandă oamenilor “să fie calmi. Salvatorii vin și ei știu ce fac”. 

La Cojușna, unde a fost simulată o prăbușire de clădiri, se aud sunete de mașini de pompieri. Se simte alerta salvatorilor.

“Emoțiile sunt reale. Într-o situație de risc intervenim cu calm. Deja știu cum să mă comport în situații reale”, spune Ilie Crîngaci, salvator în Detașamentul de Salvare și Căutare din Republica Moldova.

Fiecare victimă are o legendă proprie, iar salvatorii trebuie să le ofere primul ajutor. Dar mai întâi ei trebuie să-i localizeze și să-i găsească printre ruine. Înainte de echipele de salvare, câinii explorează teritoriul.

“Excelent, acum avem nevoie de lumină”, spune unul din salvatorii ucraineni, vorbind în rusă cu salvatorii din Moldova, în timp ce încearcă să ridice niște blocuri din beton pentru a scoate două victime care au rămas sub ele.

Faptul că vorbesc limbi diferite nu pare a fi un obstacol pentru ca pompierii și echipele de salvare să lucreze împreună.

“Limba comună este experiența profesională. Uneori  comunicăm doar prin semne. De altfel, vorbim între noi în rusă și engleză”, spune Azatdin echipa de salvatori din Azerbaidjan.

La o altă clădire ruinată, câțiva salvatori din Belarus caută oameni răniți într-o clădire avariată, coborându-i pe pământ, folosind o targă pe pârghii.  

Nivelul de rănire a victimelor determină dacă aceștia pot fi transportați singuri pe pârghie, sau este nevoie de însoțirea salvatorului.

“A fost impresionant să vezi cum echipa din Armenia și cea din Ucraina a convenit repede asupra unui plan de evacuare a celor trei victime care se aflau în vârful unei clădiri avariate”, explica Allan Pellowe, instructorul pentru exercițiu responsabil de echipa de salvare din Armenia.

Timp de 45 de minute, toate cele trei victime din clădirea avariată au fost coborâte în siguranță pe pământ. “Pare un timp îndelungat, dar în astfel de operațiuni, siguranța e pe primul loc”, a adăugat Pellowe.

Exercițiile de salvare au fost gândite în așa mod încât membrii echipelor din diferite țări să interacționeze între ei, spre exemplu prin împrumutarea uneltelor și instrumentelor de intervenție. 

“Când ne vom întâlni cu alte ocazii, chiar și în alte țări, ne va fi mai ușor deja să lucrăm împreună.  Știi ce pot colegii, ei știu ce poți face tu.  Se face și schimb de echipament; în cazul că nu vei avea ceva cu tine, știi că vor fi gata să se împartă cu unelte“, a spus Ruslan Haudurovich, șeful echipei de căutare și salvare din Belarus.

„Scopul exercițiului nu este ca totul să meargă bine, dar să înțelegem că lucrurile pot merge și rău. Prin aceasta noi învățăm”, a explicat Michael Elmquist, expert cheie în Protecția Civilă din cadrul proiectului PPRD East 2, finanțat de UE .

După proiect, lecțiile învățate for fi sistematizate și împărtășite. PPRD East 2, desigur, va asista țările în implementarea acestora.

Context:

Exercițiul EU MOLDEX 2017 încheie o serie de cursuri de instruire și exerciții de simulare pe calculator pentru răspunsul echipelor de salvare și experților în protecție civilă din partea celor șase Țări ale Parteneriatului Estic, organizat de Programul PPRD East 2. Aceste cursuri au drept scop să-i ajute să instituie coordonare între țări, schimb de informație și proces de luare a deciziilor în caz că un dezastru major are loc în una din țări. Exercițiul EU MOLDEX 2017 a fost conceput pentru a testa cum aceste activități de dezvoltare a capacităților au pregătit țările pentru a solicita și a acorda prompt asistență internațională în caz de dezastru major.

Programul PPRD East 2 este a doua etapă a Inițiativei Emblematice a UE, concepută pentru a contribui la pace, stabilitate, securitate și prosperitate în regiunea Parteneriatului Estic. PPRD East 2 este implementată din 2014 (pentru 4 ani) cu un buget total de 5,5 milioane de euro.  Acesta are drept scop să aducă Țările Partenere mai aproape de Mecanismul UE de Protecție Civilă, prin acordarea asistenței acestor Țări Partenere în procesul de armonizare cu aquis-ul comunitar al UE și buna practică a UE, prin creșterea durabilității instituționale și prin furnizarea unor activități extensive de dezvoltare a capacităților.

Toate activitățile Programului au luat, de asemenea, în considerație necesitatea de a proteja mediul, populația, moștenirea culturală, resursele și infrastructurile regiunii, prin consolidarea rezilienței țărilor, pregătirii și răspunsului la dezastrele provocate de om și dezastrele cauzate de pericole naturale.

Acest articol a fost produs în cadrul proiectului ”EU NEIGHBOURS east”. Opiniile exprimate sunt doar cele ale autorului articolului. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub