(foto) Chirtoacă a dispus demolarea dambei de pe râul Bîc, care duce la înnămolirea lacului Ghidighici

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a inspectat astăzi, 1 iulie, zona Lacului de acumulare „Ghidighici”. În zona respectivă, de-a lungul râului Bâc, au fost construite ilegal 3 iazuri, care se revarsă în lacul „Ghidighici” şi pun în pericol întregul bazin acvatic, transmite UNIMEDIA.

De asemenea, au fost construite ilegal o dambă pe râul Bâc. În consecinţă, a scăzut debitul apei în râu, fapt ce duce la scâderea nivelulului apei în lacul Ghidighici şi creşterea stratului de nămol. În plus, murdăria din iazuri se revarsă în lacul Ghidighici.

(foto) Chirtoacă a dispus demolarea dambei de pe râul Bîc, care duce la înnămolirea lacului Ghidighici
(Foto: Primăria Chișinău)

Primarul Dorin Chirtoacă a dispus demolarea dambei şi a construcţiilor provizorii de pe râul Bîc şi a solicitat Direcţiei municipale pentru situaţii excepţionale monitorizarea cazului.

(video) Chirtoacă: Lacul de acumulare Ghidighici este în pericol

După cum s-a stabilit, proprietarii iazurilor deţin dreptul de arendă asupra terenurilor din zonă, în baza unei decizii a Consiliului local Vatra. Acum câţiva ani, ei au renunţat la agricultură şi au construit pe terenurile respective 3 iazuri, transformându-le în crescătorie de peşte. De menţionat că serviciile responsabile supraveghează în permanenţă barajul lacului Ghidighici.

Pub

Lacul a fost construit încă în anul 1962, iar barajul rezervorului de apă în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată, iar specialiştii recomandă consolidarea barajului. Barajul se află în gestiunea Întreprinderii de Stat „Apele Moldovei”. Deşi la ora actuală nu există un asemenea pericol, o eventuală avarie sau distrugerea barajului rezervorului de apă de la Ghidighici poate conduce la inundarea parţială a municipiului, dar şi a raionului Anenii Noi, în lunca râului Bâc.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub