(foto) Proteste masive la Bratislava după omorul unui jurnalist de investigație. Corespondență de la Bratislava din partea unui tânăr originar din Moldova

Omorul fără precedent al unui tânăr jurnalist din Slovacia a șocat opinia publică nu doar din Bratislava, dar din întreaga lume. La 3 zile de la oribila crimă, mii de oameni au ieșit în centrul Bratislavei pentru a protesta împotriva acestei fărădelegi. Un tânăr moldovean, Bogdan Diaconu, aflat în Bratislava a trimis la adresa redacției UNIMEDIA o scurtă corespondență de la fața locului.

(foto) Proteste masive la Bratislava după omorul unui jurnalist de investigație. Corespondență de la Bratislava din partea unui tânăr originar din Moldova
(Foto: SITA/Diana Černáková)

Am păstrat-o fără a interveni în text. 

"Câteva zile în urmă au fost asasinați  pentru prima dată în istoria Slovaciei un tânăr jurnalist la doar 27 ani pe nume Ján Kuciak împreună cu prietena sa Martina Kušnírová, ce se ocupau de investigarea Mafiei Italiene în Slovacia. A fost găsit ultimul articol ce îl scria Ján, era intitulat în felul următor: "Mafia Italiană în Slovacia: Tentaculele ei au ajuns și în politică".  În urma investigației s-a aflat că tânarul se ocupa de investigarea unor conexiuni dintre politicienii slovaci și mafia Italiană. Mai exact legăturile dintre mafia Italiană și prim-ministrul Slovaciei Robert Fico care se află la putere deja de 12 ani.

Pub

Jurnalistul a adus dovezi că în Slovacia, la graniță cu Ucraina activează businessmani italieni ce lucrează cu cel mai periculos sindicat italian "Ndràngheta" din Calabria. Aceste persoane deja de mulți ani își asumă banii ce Uniunea Europeană le oferă acestei regiuni mai puțin dezvoltate a Slovaciei. În articol se precizează că pe lângă prim-ministru, mai sunt și cei mai apropiați oameni din partidul său implicați în acest caz, cum ar fi: Mária Trošková, consilier de stat a prim-ministrului și Yasan Williams, secretar al Consiliului de Securitate al Slovaciei.  În continuare a urmat reacția politicienilor. Ambii politicieni, Trošková și Yasan și-au dat demisia recent, spunând că nu vor tolera să fie implicați în așa caz "murdar" și că nu doresc să fie folosiți împotriva domnului Robert Fico. Ulterior, ministrul culturii Marek Maďarič la fel a demisionat, spunând că nu poate accepta ceea, că în timpul mandatului său a fost ucis un jurnalist. 
 
 Recent, Robert Fico, la o conferință de presă a vorbit în fața unei mese pe care era un milion de euro, a respins toate acuzațiile și a anunțat că banii (1 milion de euro) sunt preconizați pentru oricine va oferi informație utilă în procesul de investigare.  
  La moment, guvernul slovac conștientizează că aceasta este unica posibilitate de a demonstra poporului și lumii întregi că politica slovaciei nu este o grupare criminală și că Slovacia nu e o țară în care după moartea unui jurnalist nu se întâmplă nimic. Evident guvernul se aștepta la vreun protest oarecare, însă avea un aliat: vreme friguroasă, circa -5°C.  
  Am fost plăcut uimit când am văzut cum oamenii pe vânt și frig se adună din toate colțurile capitalei și a suburbiilor. Erau și tineri și bătrâni ce veneau dupa o zi de muncă să protesteze și să își apere drepturile. Toți mergeau în liniște și pace. 
  În concluzie pot spune că, Slovacia și Republica Moldova au foarte multe probleme similare, însă este o diferență enormă la nivel de eficiență și cum se rezolvă treptat fiecare din ele. Aici am rămas foarte uimit când am vazut o oarecare comunicare și respect dintre Guvern și Popor. Dar cel mai important este ceea, că societatea slovacă este vie și se face mereu auzită. Acest exemplu inspiră și îmi oferă speranță, că și acasă se poate de făcut o schimbare.
 
 
Diaconu Bogdan pentru Unimedia din Bratislava"

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub