(foto) Natalia Morari, Pasha Parfeni, Andrei Porubin, Tamara Berzoi au citit Povești și legende de pe Nistru

O seară de suflet cu lectură publică de povești a avut loc aseară la terasa unui local din centrul capitalei. Mai multe personalități locale, vorbitori de rusă și română, au citit poveștile lor preferate în voce, pentru oamenii de la terasă.  Este vorba despre Andrei Porubin, Alina Andronache, Pasha Parfeni, Natalia Morari și Yolka Fliman.

Colaj: UNIMEDIA

„Răsfoind această carte, mi-am adus aminte de ce îmi povesteau bătrânii. Tocmai de asta am ales să citesc la prezentarea cărții legenda „Fetele ascunse”. E o confirmare a faptului că lumea noastră este foarte ingenioasă”, a spus Tamara Berzoi.

Jurnalista Natalia Morari a citit despre Rusaliile: „Se zice, că în a cincizecea noapte de la Paști, când se subțiază porțile între lumi, din partea cealaltă vin strămoșii, să vadă cum o mai duc urmașii...”.

(foto) Natalia Morari, Pasha Parfeni, Andrei Porubin, Tamara Berzoi au citit Povești și legende de pe Nistru

În total, douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. 

Istoriile au fost colectate de jurnalistele Elena Briciuc de la Chișinău și Ina Kireeva, din Tiraspol. Cartea a fost ilustrată de Ana Grigorovscaia.

„Am făcut zeci de kilometri de drum și am cunoscut o mulțime de oameni deosebiți. Cred că am mai adunat istorii pentru cel puțin încă două cărți. Din 30 de istorii adunate de la Holercani am selectat cu greu doar zece, așa cum era planificat”, povestește Elena Briciuc, jurnalista care a colectat poveștile din Holercani.

„Fără îndoială, lucrul asupra cărții este unul dintre cele mai minunate proiecte la care am participat, în special, datorită oamenilor pe care i-am cunoscut”, a adăugat Ina Kireeva, jurnalista care a adunat istoriile din Tîrnauca.

„Ne-am dorit să „salvăm” acel patrimoniu nescris până de curând. În tot acest timp cât am adunat istoriile, am realizat că, de fapt, ceea ce ne desparte este râul Nistru, în rest – totul e în capul nostru”, a menționat Nata Albot, cofondatoarea Klumea.

(foto) Natalia Morari, Pasha Parfeni, Andrei Porubin, Tamara Berzoi au citit Povești și legende de pe Nistru
 

Cartea „Povești și legende de pe Nistru” a fost o inițiativă a asociației Klumea, istoriile fiind adunate de la învățătorii și bibliotecarii din cele două sate, și în special de la locuitorii vârstnici.

A fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Cartea va fi distribuită gratuit în satele Holercani și Tîrnauca, la Biblioteca Națională, precum și în din 20 de localități în care cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de consolidare a încrederii, au fost renovate grădinițe, școli, centre sociale sau Case de cultură.

 

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.