(foto) Moldovenii din Grecia au organizat prima ediție a Festivalului cinematografiei moldovenești

În orașul Atena, în perioada 10-16 mai 2018, a avut loc prima ediție a Festivalului cinematografiei moldovenești „În memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor”.

(foto) Moldovenii din Grecia au organizat prima ediție a Festivalului cinematografiei moldovenești
(Foto: brd.gov.md)

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” și compania cinematografică New Star Art, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și, cu concursul Centrului Național al Cinematografiei, studioul Moldova-Film, și Moldcinema.

La inaugurarea Festivalului au fost prezenți, Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, Anatol Vangheli și echipa corpului diplomatic, reprezentanții instituțiilor Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC), Valeriu Jereghi, director CNC și Vasile Graur, director executiv al Studioului Moldova-Film, Anca Chisăliță, atașat cultural al Ambasadei României în Grecia, jurnaliști, oameni de artă, reprezentanți a comunităților din diasporă și cinefili, băștinași.

Pub

Președintele Uniunii Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis”, Svetlana Lisagor Vergis, care a organizat și coordonat acest eveniment, a menționat că acest proiect a luat naștere cu scopul de a promova patrimoniul cinematografiei moldovenești în Grecia și de a fortifica acest brand național cinematografic al Republicii Moldova. Iar ecoul acestui proiect ar fi și mai mare dacă am reuși să îndemnăm colegii din diasporă din întreaga lume să preia și să materializeze acest proiect și în alte țări unde sunt stabiliți conaționali de-ai noștri. „Noi, la Atena am dat start maratonului cinematografiei autohtone și ne dorim ca această flacără să călătorească din țară în țară și să ducă cu ea lumina artei și culturii țării noastre cât mai departe”, a subliniat Svetlana Lisagor Vergis.

Săptămâna cinematografiei autohtone a început cu derularea filmelor regizorului Valeriu Jereghi „Arrivederci” și „Milika”. Timp de 7 zile la cinematograful istoric „Alkyonis” din centrul Atenei a bătut inima Moldovei mai impulsiv ca oricând deoarece ecoul evenimentului a avut un impact puternic asupra publicului larg.

Ziua premierei filmului ilustrului regizor cu titlul „In memoriam Emil Loteanu” a început cu o suită de melodii instrumentale din filmele regizorului și melodii a maestrului Eugen Doga, interpretate de instrumentiștii iscusiți, familia Lilia și Tudor Sprâncean. Au răsunat și nemuritoarele cântece „Lume, lume, soro lume”, „Balada lui Radu Negostin” și un recital de poezie cu titlul „Dedicație nemuritorilor Lăutari din Moldova” prezentate de pedagogul muzical, dna Olga Martinova-Pitel. Iar surpriza evenimentului a fost ansamblul de dans folk „Moldova” cu intervenția dansului hora primăverii - filmul „Poienile roșii”, în timpul proiectării filmului documentar „Clipa lui Emil Loteanu”.

În cadrul evenimentului „În memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor” au fost proiectate cele mai renumite filme regizate de Emil Loteanu, 5 artistice și 2 filme documentare cu subtitrare în limba greacă; „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer”, „Gingașa și tandra mea fiară” „Poienile roșii”, „Această clipă”, „Eugen Doga” și „Clipa lui Emil Loteanu”, regizor Octavian Grigoriu.

Evenimentul a găzduit și o expoziție cu fotogramele portret a celor care au făurit în filmele regizorului, o frumoasă expoziție de carte cu poezie a scriitorului Emil Loteanu și o colecție de DVD-uri cu filmele „Lăutarii”, și „O șatră urcă la cer”.

Totodată, concetățenii noștri din Grecia au organizat și o serată dedicată compozitorului Eugen Doga. Programul artistic a inclus un concert pentru pian cu 22 de piese dintre care muzica filmelor regizate de Emil Loteanu și alte piese celebre a marelui compozitor, executate de tânărul pianist de origine elenă, Papatheodorou Spiros.

Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena și-a încheiat primul său ciclu cu mare succes și cu o perspectivă promițătoare pentru noi proiecte de acest fel în timpul apropiat.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub