Fostul premier Sturza vrea să construiască un „Silicon Valley” în Cluj-Napoca

Fostul prim-ministru Ion Sturza vrea să creeze un fel de mini Silicon Valley în orașul Cluj-Napoca din România. Despre aceasta omul de afaceri a declarat în cadrul unui interviu pentru Economica.net.

Sturza vrea să vină cu un concept nou de business. Pe lângă faptul că vrea să ofere spaţii mari pentru companii, vrea să importe şi modelul companiilor din Silicon Valley-ul american. Fostul premier dorește ca fiecare etaj al clădirilor de birouri pe care le va construi în cadrul parcului tehnologic Liberty din Cluj-Napoca prin intermediul Fribourg Developments să ofere o suprafaţă de cel puţin 2.000 mp companiilor.
Fostul premier Sturza vrea să construiască un „Silicon Valley” în Cluj-Napoca
(Foto: economica.rtv.net)

„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş”, a menționat sursa.

Întreg proiectul pe care omul de afaceri doreşte să-l construiască la Cluj-Napoca presupune mai mult decât doar spaţii de birouri. Pe lângă acestea, vor fi construite şi spaţii comerciale, săli de conferinţe şi de expoziţii, o cantină şi spaţii verzi.

Marketarea şi promovarea proiectului de la Cluj Napoca va începe undeva la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Proiectul este conceput a fi derulat în patru etape distincte, care vor putea fi comasate sau chiar împărţite pe parcurs, în funcţie de realităţile pieţei. Astfel, în primele două faze ar urma să fie investite câte cinci milioane de euro pentru fiecare în parte, iar pentru ultimele două faze, câte nouă milioane de euro, pentru fiecare în parte.

Prima fază presupune reabilitarea clădirilor istorice care se află pe terenul fosteo fabrici, iar cea de-a doua prevede constucţia a aproxiamtiv 20.000 de spaţii de birouri. Aceste două faze sunt programate a fi finalizate în 2014.

Totodată, Ion Sturza a menționat că preconizează să vândă parcul, când acesta va fi finisat. „Bineînţeles că vreau să vând afacerea, nu vreau să mă căsătoresc cu proiectele. Şi astăzi avem o ofertă de finanţare şi de colaborare, aşa la stadiul la care se află proiectul. Zilele trecute am fost contactat de un fond din Anglia, care dorea să ne ofere finanţare. Deocamdată nu avem nevoie de finanţare”, a remarcat acesta.

Menționăm că potrivit, economica.net, fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, care s-a ocupat de afaceri cu petrol, are o editură, dar şi un magazin online de carte. Sturza figurează pe locul 48 în Topul Forbes ediţia 2011, cu o avere estimată la 90-95 de milioane de euro.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la economica.net

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub