Citește toate știrile la acest subiect

Final de an în Parlament, cu „ghionturi” în AIE și critici dure din partea PCRM

Astăzi, 28 noiembrie, a avut loc ultima ședință în plen a Parlamentului. Cum se cuvine la sfârșit de an, deputații au făcut bilanțul anului care a trecut și au trasat principalele obiective pentru anul care vine, notează UNIMEDIA.
 
Speakerul Parlamentului a subliniat că în anul 2012 au fost adoptate multe legi bune și și-a manifestat speranța că în anul care vine deputații vor da dovadă de mai multă înțelepciune și că vor conlucra mai eficient spre binele poporului.
Final de an în Parlament, cu „ghionturi” în AIE și critici dure din partea PCRM
(Foto: UNIMEDIA)

Și la finalul sesiunii de toamnă-iarnă, liderii fracțiunilor parlamentare și-au împărțit replici acide și reproșuri. Primul cu alocațiunea de sfârșit de an a ieșit deputatul fracțiunii PCRM, Gheorghe Anghel. Acesta a criticat dur Alianța pentru Integrare Europeană.
 
„Nu aveți cu să vă mândriți. În acest an în Republica Moldova sunt mai puține școli, mai puține spitale și mai puțini oameni(...). Activitatea de bază a AIE a fost furtul mijloacelor din bugetul de stat și prostituția, inclusiv cea politică(...). Cela mai obiective calificative pentru anul 2012 ar fi haos și anarhie. În acest an, procesul legilativ s-a transformat într-un târg rușinos dintre componentele AIE”, a declarat deputatul comunist. 
 
Liderul fracțiunii PLDM a punctat printre principalele realizări alegerea șefului statului, stabilitatea politică ce a urmat și succesele pe plan extern, inclusiv în procesul de integrare europeană a țării noastre. „Acest an nu a fost unul ordinar. A început cu incertitudini politice, încercări de a abate RM de la cursul de integrare europeană. Seceta și criza din regiune a împiedicat Guvernul să mențină acel ritm de creștere a economiei naționale”, a adăugat reprezentantul PLDM. Totodată, Streleț a făcut câteva apropouri în adresa colegilor de Alianță. 

„În anul care se încheie nu ne-au lipsit, spre regret, și momentele în care ne cream singuri anumite dificultăți și pe care ulterior le depășeam prin eforturi ”eroice”. Vă asigur că cetățenii nu au avut nici un fel de satisfacție în acele clipe  de ciondăneală între componentele AIE. Nu au avut și nu vor avea nici un fel de câștiguri de imagine cei care au exploatat cu multă satisfacție dificultățile care  au survenit inevitabil în activitatea instituțiilor de stat. Uneori aveam impresia că, în loc să-și consacre efortul și energia pentru a servi cetățenii care i-au ales, unii colegi lucrau mai mult ”pentru camera de luat vederi”, a conchis sursa citată.
 
Mesajul președintelui grupului parlamentar al PD a fost unul mai optimist. „Doi ani de zile de când acest Parlament activează pe scena politică din RM. Majoritatea parlamentară a reușit o mare performanță - a păstrat RM într-un spațiu relativ stabil. Necătând la toate neajunsuriile, Parlamentul a reușit să ofere un echilibru politic, social și economic. Parlamentul și-a îndeplinit toate obligațiile legislative. Anul 2013 este un an foarte responsabil pentru continuarea reformelor din justiție și din organele de drept. În lupta cu corupța ne trebuie fapte concrete”, a punctat Dumitru Diacov.
 
Liberalii, printre realizările enumerate, au scăpat și un ghiont în adresa PLDM. „În țară este virusul demisiilor. Mai că mi-aș da și eu demisia, cu condiția că aș ști că șeful partidului nu o va accepta. Sper ca anul 2013 să fie cu mai puține demisii, dar cu mai multe realizări”, a spus liderul fracțiunii PL, Ion Hadârcă, cu referire la cererea de demisie înaintată de Iurie Leancă, șeful diplomației moldovenești.
 
De la tribuna Parlamentului a vorbit și Zinaida Greceanîi, din numele deputaților neafiliați. Acest fapt i-a nemulțumit pe deputații din fracțiunea PCRM, care au părăsit sala. Vladimir Voronin a declarat pentru presă că nu are de gând să asculte „îndreptățirile trădătorilor”.  Deși a criticat activitatea Alianței, la sfârșit de alocațiune aceasta a chemat comuniștii și partidele din AIE spre conlucrare.

„Indiferent din ce partid faceţi parte, indiferent dacă sunteţi în opoziţie sau la Guvernare, să vă uniţi eforturile şi să muncim spre binele celor a căror încredere şi vot l-am obţinut şi care ne-au încredinţat să-i reprezentăm într-un asemenea for ca Parlamentul Republicii Moldova. Doar împreună, sunt sigură, am reuşi să mişcăm lucrurile în direcţie bună, doar împreună am reuşi să asigurăm un trai decent în ţara lor a cetăţenilor noştri şi a viitorului nostru şi al copiilor”, a încheiat Greceanîi.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub