Filat și Lupu, în discuții despre sistemul electoral mixt

Liderii Partidului Democrat și Liberal-Democrat din Moldova, Marian Lupu și Vlad Filat, au anunțat că vor purta un dialog în ce privește insituirea sistemului electoral mixt, informează UNIMEDIA.

Filat și Lupu, în discuții despre sistemul electoral mixt
foto simbol (Colaj: UNIMEDIA)

„În programul politic al partidului nostru acesta este un obiectiv, doar că, așa cum am spus, acest obiectiv urmează să fie realizat, urmărind un scop bine determinat: menținerea în legătură permanentă a alegătorului și a alesului”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Replica” de la PrimeTV.

Pe de altă parte, președintele PDM, Marian Lupu a precizat că sistemul electoral mixt este o alegere a societății. „Oamenii ne spun direct în față că vor să simtă aleșii lor mai aproape, într-o legătură directă”, a specificat liderul democraților. „Dorim foarte mult ca în urma acestui sistem mixt să nu avem reprezentanți ai banilor sau ai intereselor în Parlament”, a explicat Vlad Filat.

Pub

Amintim că, anterior, liderul PLDM a declarat că sistemul electoral mixt nu va fi schimbat până la alegeri.  

UNIMEDIA precizează că sistemul electoral mixt presupune că în Legislativ vor intra 50 de deputaţi aleşi prin vot uninominal, care vor reprezenta direct cetăţenii din circumscripţiile electorale şi încă 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid.

Un proiect de lege care prevede amendarea Codului Electoral a fost aprobat pe 19 aprilie curent, iar, ulterior, Parlamentul și-a abrogat propria hotărâre, motivând că proiectul a fost adoptat în grabă, iar în cadrul procedurii de vot au fost admise mai multe încălcări.

Anterior, liderul PLDM a declarat că sistemul electoral uninominal, sau cel mixt, nu va fi implementat până la alegerile parlamentare din 2014.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub