Citește toate știrile la acest subiect

Expertiza medico-legală a arătat cauza decesului lui Andrei Braguța

Expertiza medico-legală a arătat cauza decesului lui Andrei Braguța. Potrivit anticorupție.md, medicii legiști afim că bărbatul a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală, iar leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile pe care le-a suportat nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului.

Expertiza medico-legală a arătat cauza decesului lui Andrei Braguța
(Foto: crimemoldova)

Expertiza medico-legală a fost prezentată vineri seara procurorilor care examinează dosarul decesului lui Andrei Brăguță. Potrivit lui Adrian Mircos, procuror-șef al Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, medicii legiști au stabilit însă că bronhopneumonia lui Andrei Brăguță s-a dezvoltat în perioada aflării acestuia în detenție.

„El nu era bolnav înainte de a ajunge în arest. Acum trebuie să analizăm acțiunile și inacțiunile care au dus la dezvoltarea pneumoniei în instituțiile de stat”, a declarat Mircos în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Pub

„Studiem raportul. Suntem în legătură cu unul dintre cei mai notorii experți în medicină medico-legală, domnul Derrick John Pounder, de la Comitetul european pentru prevenirea torturii și a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante (CPT). Domnul Pounder a făcut și exhumarea lui Valeriu Boboc. După ce vom analiza raportul de expertiză, îl vom traduce și trimite expertului. Dacă domnul Pounder va decide că e nevoie de exhumare în acest caz, vom cere ca Andrei Braguța să fie exhumat”, mai spune avocatul. Potrivit lui, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) s-a interesat de acest caz și acesta este un semnal grav pentru Republica Moldova.

Dumitru Sliusarenco, un alt avocat al lui Andrei Brăguță, afirmă că expertiza medico-legală ridică mai multe semne de întrebare, de la cauza decesului, la metode de cercetare și concluzii, mai scrie anticorupție.md.

UNIMEDIA amintește că un bărbat de 32 de ani, Andrei Braguța, a murit în penitenciar, în timp ce se afla în arest preventiv

Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul. De cealaltă parte, administrația pușcăriei spune că tânărul s-a stins de pneumonie. Bărbatul primise mandat de arestare, reținut fiind pentru că ar fi insultat inspectorii de patrulare.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori. Mai multe persoane din spațiul public au acuzat responsabilii de incompetență în serviciu

Ulterior, abia după ce tragedia lui Andrei Braguța a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

Pe anumite aspecte și detalii ale cazului, declarațiile reprezentanților autorităților implicate se contrazic. În același timp, și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, arătând prin fereastră gesturi indecente, iar după ce a fost reținut a avut un comportament agresiv.

Avocați spun că Andrei Braguța a fost bătut, a fost maltratat și dus la penitenciarul 13 într-un halat și mască pe față. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub