Expert în legislație electorală: „Judecătoarea Rodica Berdilo trebuie eliberată din funcție”

Juristul și expertul în legislație electorală, Nicolae Răileanu a menționat faptul că Rodica Berdilo nu ar trebui să dețină funcția de judecător și trebuie eliberată. După ce a citit hotărârea motivată a judecătoarei în privința invalidării alegerilor, dânsul este convins că la Curtea de Apel această hotărâre va fi anulată. ”Chiar dacă sunt probe că au avut loc acele încălcări, acestea nu au fost în măsură să influențeze rezultatul alegerilor”, mai crede expertul.

Expert în legislație electorală: „Judecătoarea Rodica Berdilo trebuie eliberată din funcție”

„Unde există probe că acești 250 de mii de oameni care au privit un video pe Facebook au votat pentru Năstase? Ba din contra, faptul că pentru Năstase au votat mult mai puțin decât 250 de mii demonstrează că acest mesaj poartă doar un caracter informativ”, susține expertul în legislație electorală.

„Dacă îndemnul unui concurent electoral ca alegătorii să participe la vot, în viziunea acestei judecatoare este motiv de a invalida scrutinul, atuncitoate scrutinele precedente nu numai din Moldova, dar din toate țările trebuie declarate ilegale. Practic toți concurenții electorali care se prezentau la urnele de vot și erau întrebați de către reprezentanții mass-media pentru ce au votat, spre sfârșitul răspunsului se adresau alegătorilor să participe activ la vot. Așa au făcut și Putin și Trump și nepreședintele meu Dodon”, a precizat Nicolae Răileanu.

Pub

„Consider că trebuie neapărat să se ceară Consiliului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii să dea o apreciere juridică în privința judecătoarei și de solicitat eliberarea din funcție a magistratei Berdilo”, a declarat Răileanu pentru blogul www.elenarobu.md.

De menționat faptul că Judecătoria Chișinău (sediul centru) nu a confirmat legalitatea alegerilor locale anticipate din Chișinău, din 3 iunie curent.

Potrivit fostului membru CEC Ștefan Urîtu, în cazul în care alegerile locale nu sunt validate, atunci alegeri anticipate nu se mai organizează în acest an.

Primăria urmează să fie condusă deocamdată de viceprimarul Ruslan Codreanu, până la alegerile locale planificate din anul 2019.

Amintim că în turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, pentru Andrei Năstase a acumulat cu 12.644 voturi mai mult decât Ion Ceban.

După alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut agitație electorală în ziua turului doi.

Respectiv, CECC a trimis sesizările Judecătoria Chișinău, care respins recursurile. Ulterior, PSRM a înaintat un demers la Curtea de Apel pentru a anula decizia Judecătoriei Chișinău. Curtea de Apel a admis recursul PSRM.

Vineri, Judecătoria Chișinău a amânat ședința de validare a alegerilor pentru luni, întrucât CSJ încă nu examinase demersurile sus menționate. La ultima ședință a Judecătoriei Chișinău, președintele CECC, Vitalie Miron, a cerut recuzarea judecătorului pentru că ar fi fost imparțial. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub