Expert economic, despre recensământ: Moldovenii locuiesc la sat, minoritățile naționale preponderent în orașe

Republica Moldova este una din cele mai slab urbanizate țări din lume, și se află la coada clasamentului mondial. Locul 157 din 200 de țări și teritorii. La aceste concluzii a ajuns expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.

Expert economic, despre recensământ: Moldovenii locuiesc la sat, minoritățile naționale preponderent în orașe
(Foto: UNIMEDIA)

Ioniță spune că în timp ce țările dezvoltate înregistrează o creștere a gradului de urbanizare la noi se atestă un proces invers,  iar cheltuielile bugetare pe cap de locuitor în sate sunt de 2,3 ori mai mici decât în orașe. „Astfel, conform datelor IDIS Viitorul, în anul 2015 în sate media cheltuielilor a fost de 1,4 mii lei per capital, iar în orașe de 3,2 mii lei”, a punctat expertul.

„Urbanizarea înseamnă acces la utilități, infrastructură mai bună și în final un trai mai bun. La noi, gradul de urbanizare are o amprentă etnică puternică. Astfel minoritățile naționale locuiesc în orașe, iar moldovenii preponderent la sate. Doar populația găgăuză comportă aceleași caracteristici ca moldovenii”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Pub

Expertul pe politici economice spune că datorită decalajului enorm ale bugetelor locale în dependență de sat/oraș, cea mai urbanizată etnie beneficiază în mediu de un suport bugetar cu 40% mai mare decât cea mai rurală etnie. „Astfel media cheltuielilor bugetelor locale pentru cea mai urbanizată etnie constituie 2,7 mii lei per capita, iar pentru cea mai rurală doar 1,9 mii lei per capita”, a conchis Veaceslav Ioniță. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub