Europarlamentarul Petras Auštrevičius, despre reacția guvernanților de la Chișinău în privința rezoluției PE: „În loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul”

Europarlamentarul Petras Auštrevičius, se arată surprins de reacția guvernanților moldoveni la adresa UE după ce săptămâna trecută legislativul european a adoptat o rezoluție în care se cere suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova.

Foto: DELFI EN

„Este un aspect foarte interesant, acesta. De fapt suntem foarte surprinși de reacția Chișinăului... Ar putea fi o explicație, anume că elitele conducătoare din Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea proastă și situația total haotică creată în justiție și politică în urma deciziilor incredibile ale instanțelor moldovene.

Cred că ei caută un țap ispășitor în exterior, dau vina pe influențe străine și amestecuri străine în politica moldoveană, iar asta este total greșit. Ar trebui să se concentreze asupra lor înșiși, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii și procedurile democratice”, a declarat Petras Auštrevičius într-un interviu pentru europalibera.org

UNIMEDIA amintește că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. 

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană "să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Moldova" și, totodată, "să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare".

Guvernul a venit cu o reacție în care se spune că, pe lângă Executiv, și autoritățile din UE "poartă o responsabilitate" pentru faptul că "lucrurile nu merg încă așa cum trebuie".

Potrivit lui Candu, Uniunea Europeană a obosit de regiune, iar această schimbare de dispoziție a dus la o mare greșeală. 

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.