Citește toate știrile la acest subiect

Efrim dă replica: Art. 46 din Constituție nu e licență pentru a fura!

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, îi răspunde președintelui Curții Supreme a Justiției, care s-a declarat împotriva propunerilor cu privire la confiscarea averilor judecătorilor, proveniența cărora nu poate fi dovedită. 

Într-o intervenție pentru UNIMEDIA, Efrim spune că demnitarii trebuie să explice de unde provin veniturile lor. „În primul rând vreau să vă spun că normele propuse de noi se referă la toți agenții publici - funcționari, demnitari, judecători. În al doilea rând vreau să accentuez că judecătorii au fost întotdeauna împotriva măsurilor anticorupției propuse de Ministerul Justiției.
Efrim dă replica: Art. 46 din Constituție nu e licență pentru a fura!
Mihai Poalelungi și Oleg Efrim (Colaj: UNIMEDIA)

Așa a fost în cazul anulării imunității pentru fapte de corupție, așa este și cu inițiativele recente. Desigur că pot exista păreri diferite, însă eu le recomand tuturor să citească atent acest proiect. Curtea Constituțională a interpretat, la solicitarea mea, art. 46 din Constituție, unde se spune că se prezumă caracterul licit al averii dobândite. Eu am considerat că prezumția respectivă nu poate avea un caracter absolut si pentru un cetățean obișnuit și pentru demnitari, a căror venituri sunt expres stabilite în lege. Dacă e decalaj mare între avere și veniturile demnitarilor, ultimii trebuie să explice de unde acestea provin. Curtea Constituțională a considerat că prezumția dobândirii licite se aplică în egală măsură pentru toți cetățenii RM. În același timp, în interpretarea dată, Curtea Constituțională a menționat că statul este în drept să instituie măsuri confiscatorii pentru averea dobîndită ilicit”, a menționat sursa.


Acesta spune că înainte de confiscarea averii ar trebui să existe o condamnare. „Noi venim cu chestii specifice: ne referim la infracțiuni grave și deosebit de grave. Nu se va confisca averea doar pentru decalaj - cele declarate și averea de facto. Întâi de toate trebuie să existe condamnare pentru o infracțiune menționată expres în inițiativa noastră. Ulterior, desfăşurarea de către persoana condamnată în mod constant pe o anumită perioadă de timp a unor activități cu caracter infracţional de o gravitate sporită, cumulată cu lipsa altor venituri licite, este considerată un probatoriu suficient pentru a permite instanţei să constate caracterul ilicit al veniturilor obţinute pe perioada derulării activităţilor cu caracter infracţional. În condiţiile în care aceasta operează exclusiv în proceduri penale, vizează o listă de infracţiuni deosebit de grave şi se aplică exclusiv unei persoane deja condamnate – introducerea confiscării extinse nu este incompatibilă cu prezumţia caracterului licit al averii, cuprinsă in textul Constituției”, mai spune sursa.

„Eu înțeleg că persoanele au avut puțin timp să facă cunoștință cu inițiativele, dar îi rog să o facă, înainte de a se da cu părerea. Este important ca art. 46 din Constituție să nu fie o licență pentru a fura. Noi trebuie să găsim instrumente pentru a lupta cu corupția în sistemul public”, a conchis sursa pentru portalul nostru de știri.

UNIMEDIA amintește că președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a criticat pachetul de legi propus de Ministerul Justiției, care prevede confiscarea averilor judecătorilor, proveniența cărora nu poate fi dovedită. „În opinia mea aceste propuneri făcute de Ministerul Justiţiei sunt în contradicţie cu articolul 46 din Constituţie, articolul 1, protocolul 1 al Convenţiei Europene şi nu au nimic cu viaţa reală şi ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Or, Ministerul îşi doreşte modificări nu vreau să spun că pentru PR, dar modificările care se propun trebuie să fie reale şi clare, dar nu ceea ce se face în acest sens”, spune președintele CSJ într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, procurorii și judecătorii care nu-și pot justifica averea ar trebui eliberaţi din funcţie, dar nu confiscate bunurile.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub