Drăguțanu: La bursă au mai fost tranzacționate circa 10% din acțiunile MAIB

Banca Națională se va pronunța pe marginea situației create la MoldovaAgroindbank săptămâna viitoare. Despre aceasta a anunțat Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu. Oficialul a mai adăugat că ieri la bursă au mai fost tranzacționate circa 10% din acțiunile MAIB, transmite UNIMEDIA. 

„Ieri sera am primit informația că au mai fost tranzacționate circa 107 mii din acțiunile MAIB, ceea ce constiutuie în jur de 10% din capitalul social. Astăzi dimineață nu am primit încă o informație de la Comisia Națională a Pieței Financiare cu privire la cine a vândut și cine a cumpărat. Până la sfârșitul zilei de astăzi vom ști exact.
Drăguțanu: La bursă au mai fost tranzacționate circa 10% din acțiunile MAIB
Dorin Drăguțanu, Guvernatorul BNM (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Și eu sunt foarte curios să văd ce s-a întâmplat la bursă. BNM nu are acces direct la tranzacțiile de la bursă”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Șeful BNM spune că informațiile obținute de la noi acționari ai MAIB au fost pe alocuri contradictorii. „Săptămâna viitoare vom lua o decizie. Informația care am solicitat-o de la cei șapte acționari noi am primit-o parțial, iar unele au fost chiar contradictorii. Noi le-am comunicat acționarilor despre acest fapt. Suntem foarte aproape de finalizarea analizei și o să vedem dacă este o activitate orchestrată a celor șapte companii sau nu”, a declarat Drăguțanu.

Totuși, Guvernatorul a adăugat că doar în unul din cele șapte tranzacții există persoane nemulțumite. „Cele șapte companii au preluat circa 30% din acțiuni. Noi am primit informații că toți acționarii vechi și-au vândut acțiunile și nu au niciun fel de pretenții. Doar unul contestă legalitatea tranzacției. Din câte știu, ei contestă modul în care a avut loc cesionarea datoriei către o companie slovenă. BNM nu dă aprecieri cu privire la legalitatea tranzacției. Noi urmărim să vedem dacă avem sau nu parte de o activitate concertată”, a subliniat Drăguțanu.

UNIMEDIA menționează că actualmente MoldovaAgroindbank se confruntă cu o situație de criză după ce în perioada martie-mai 2013, şapte persoane juridice străine, înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie, au realizat tranzacții de achiziţionare a acţiunilor emise de BC „Moldova-Agroindbank” S.A., fiecare dobândind câte o cotă de participare mai mică de 5 la sută din capitalului social al băncii. La 27 mai 2013, grupul majoritar de acționari, conduși de Natalia Vrabie, a emis un comunicat în care anunța că banca este supusă unui atac cu participarea instituțiilor statului.

La începutul acestei luni, reprezentantul uneia dintre cele șapte companii străine a declarat că pe 28 iunie va fi organizată o Adunare Generală extraordinară a acționarilor băncii în cadrul căreia va fi abordată problema schimbării managerului instituției.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a declarat anterior că noii acționari ai MoldovaAgroindbank ar putea fi blocați în drepturi, dacă se va adeveri că au avut o înțelegere prealabilă comună.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub