Citește toate știrile la acest subiect

Dosarul Vicol: Din cei șase inculpați, doar unul este acuzat de luare de mită

Procesul penal în privința fostului șef de FISC, Nicolae Vicol, dar și al secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăriuc, ar putea fi încetat, dacă judecătorii vor da curs solicitării făcute de avocații celor șase persoane învinuite în dosarul deschis la începutul acestui an, pe faptul ilegalităților de la FISC, informează Ziarul de Gardă

 Dosarul Vicol: Din cei șase inculpați, doar unul este acuzat de luare de mită
Nicolae Vicol (Foto: fisc.md)

Săptămâna trecută, a început procesul de judecată inițiat în urma scandalului din februarie, curent, soldat cu perchezițiile, inclusiv de la Guvern, cu arestarea lui Nicolae Vicol, pe atunci șef FISC, dar și cu multe acuzații potrivit cărora acel dosar ar fi unul cu mai multe conotații politice.

Cu trecerea timpului spritele s-au calmat, iar la sfârșit de mai, Procuratura Anticorupție a trimis dosarul în judecată. Deși atunci când dosarul a fost remis de CNA procurorului s-a anunțat că în el figurează zece persoane, în instanță au ajuns doar șase.

Pub

Conform datelor din dosar, cele mai multe învinuiri i-au fost aduse lui Nicolae Vicol, niciuna dintre ele, însă, nu vizează vreun caz de luare de mită. Acesta este acuzat de „abuz de putere sau abuz de serviciu”, pe motiv că ar fi retrogadat un angajat din funcția pe care o deținea. De asemenea, acesta este acuzat și de faptul că ar fi aflat despre mituirea unui angajat , dar nu a anunțat organele de drept și de faptul că a intervenit pentru retragerea anumitor posturi fiscale de la doi agenți economici.

Învinuirile celorlalți cinci inculpați derivă din învinuirile aduse lui Vicol. Astfel, Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului este învinuit, la fel că ar fi știut despre faptul că un angajat FISC a luat mită, dar nu a făcut nimic pentru a anunța organele de drept.

Conform datelor din dosar, singura persoană acuzată oficial de luare de mită este Anatolie Beșleagă, pe atunci inspector fiscal. Acesta este acuzat că ar fi primit mită în sumă de trei mii de euro, fapt despre care au aflat Vicol și Bănăriuc, fără a informa organele abilitate.

În instanță, Nicolae Vicol nu va mai fi apărat de Ana Ursachi cea care i-a fost avocată în perioada urmării penale. Aceasta a renunțat să-l mai apere pe fostul șef al FISC în momentul „în care acesta a încetat să mai fie un luptător”.

În cadrul ședinței preliminare unul din avocații inculpaților a solicitat încetarea procesului pe motic că nu a existat plângere a părții vătămate, prin care ultima să solicite inițierea urmării penale. Instanța de judecată a respins toate aceste solcitări, considerându-le premature.

La rândul său, Lilian Rudei, procurorul anticorupție care participă în instanța de judecată pe acest dosar, susține că avocații nu au temeiuri pentru a cere încetarea procesului penal, pentru că la dosar ar exista plângerea părții vătămate, la care au făcut referire apărătorii celor șase inculpați. Totodată, Rudei se arată convins că există suficiente probe în dosar pentru ca inculpații din acest dosar să poată fi condamnați.

Dosarul se anunță a fi unul foarte lung, există aproape 50 de martori care urmează să fie audiați.

UNIMEDIA precizează că pe 15 februarie curent Centrul Național Anticorupție a efectuat mai multe percheziții, inclusiv la domiciliul lui Nicolae Vicol, în cadrul unui dosarul inițiat în septembrie 2012 pentru abuz de putere și acte de corupere. Ulterior, în presă au apărut mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice ale şefului suspendat al Fisc.

În cadrul dosarului, pe 15 februarie, a fost reținut și omul de afaceri Vasile Gudimă. Avocatul său Constantin Tănase a spus că învinuirile aduse îi sunt necunoscute. Imediat după acest anunț, în spațiul public a fost lansată informația precum că Gudima este vărul liderului PLDM Vlad Filat.

Tot atunci, colaboratorii CNA au anunțat că în cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănărucau fost depistate zeci de mii de dolari, euro și valută națională.

 Pe 29 mai, Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat spre examinare în Judecătoria sectorului Rîșcani, cauza penală declanşată pentru corupţie şi abuz în care figurau șase persoane.

Citește articolul integral în paginele tipărite ale Ziarului de Gardă. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub