Citește toate știrile la acest subiect

Dosarul de corupere a deputaților. Rolul ex-adjunctului de la Interne, Ghenadie Cosovan

Persoana intermediară în dosarul de corupție a deputaților, care urma să transmită banii de la comanditari, este fostul ministru adjunct de Interne Ghenadie Cosovan, relatează UNIMEDIA.

Acesta a mărturisit în cadrul unei intervenții din emisiunea „Fabrika” de la PublikaTV că el a fost cel care oferit Centrului Naţional Anticorupţie înregistrările audio din dosar.

Dosarul de corupere a deputaților. Rolul ex-adjunctului de la Interne, Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan (Foto: europalibera.org)

În dosarul în cauză, care a fost ieri deferit justiției, Cosovan are calitatea de martor și a fost preîntâmpinat să nu divulge secretul de anchetă.

Fostul ministru adjunct de Interne a confirmat faptul că el este intermediarul căruia unul din învinuiți, fostul poliţist Vitalie Burlacu, reţinut în flagrant de CNA, urma să-i transmită banii pentru deputaţi. „S-a încercat prin intermediul meu să corupă careva deputați. Acele înregistrări care au ajuns să fie publice eu le-am prezentat personal Centrului Național Anticorupție”, a menționat Cosovan.

Pub

Acesta a mai declarat că în schimb urma să primească 100 de mii de dolari, funcţii, un salariu lunar şi relaţii peste hotare. „Mi se propunea o sumă destul de bunișoară de 100 mii dolari. Mai mult, mi s-au propus funcţii la alegerea mea, plus gradul de general. Am refuzat”, a spus fostul angajat MAI.

Cât despre comanditarul acestei tranzacții, prea multe nu a putut spune: „Mi-au fost comunicate nişte nume. S-a operat cu câteva nume şi unele state care cooperează în acest caz. Mi s-a spus că dacă operaţiunea va avea succes voi avea prieteni mari peste hotare, dar şi în ţară. Nu cunosc nume concrete. Rolul meu în acest dosar este ca martor. Ce s-a făcut mai departe nu ştiu nici eu”, a precizat fostul ministru adjunct de Interne.

UNIMEDIA amintește că pe 14 februarie, doi deputați din coaliția de guvernare, Valentina Stratan (PD) și Iurie Chiorescu (PLDM) au semnalat public că în privința lor, anumite persoane au întreprins acțiuni de corupere. Parlamentarilor li s-a propus să părăsească fracțiunile și să adere la o „nouă forță politică de perspectivă”.

Atunci liberal-democratul Valeriu Streleț și democratul Marian Lupu au sugerat că în spatele acestor acțiuni ar sta Veaceslav Platon și forțe externe ostile cursului de integrare europeană.

Joi, 6 martie, organele de drept au reținut doi suspecți care ar fi încercat să corupă cu 250 mii dolari un deputat. În dosarul CNA figurează numele deputatului Anatolie Arhire, însă liberal-reformatorul a negat cu vehemență aceste acuzații.

La o săptămână, CNA a anunțat că a fost descoperită o jumătate de milion de euro, bani ce ar fi urmat să fie folosiți pentru coruperea deputaților. În imaginile făcute publice de CNA pot fi văzute ștampilele de la două bănci licențiate în Republica Moldova. Este vorba de Energbank și Moldindconbank.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub