Dorin Chirtoacă se adresează instituțiilor UE: „A intimidat angajații și a respins abuziv doi șefi de departamente”

Primarul general suspendat, Dorin Chirtoacă, a trimis o scrisoare mai multor instituții Europene în care le explică situația „reală” (n.r. cuvânt citat) care este la Chișinău.

Dorin Chirtoacă se adresează instituțiilor UE: „A intimidat angajații și a respins abuziv doi șefi de departamente”
(Foto: UNIMEDIA)

Chirtoacă le explică Consiliului Europei, dar și ambasadei SUA la Chișinău cum a picat referendumul PSRM și cum municipalitatea a fost „capturată” de Silvia Radu.

„Către

Pub

Congresul Autorităților Locale și Regionale

Consiliul Europei

Uniunea Europeana

Ambasadele țărilor UE în Moldova

Ambasada SUA în Moldova

Pentru cei interesați

Excelențe, dragi colegi,

Găsiți câteva informații noi și câteva solicitări:

După referendumul care a avut loc la 19 noiembrie, ilegalitatea privind o administrație urbană ilegitimă continuă (amintesc că referendumul nu a fost validat deoarece participarea a fost de 17,5%, de două ori mai mică decât pragul de 33%. , iar în timpul ultimelor alegeri locale, în anul 2015, mi s-au exprimat 143.000 de voturi și 163.000 de voturi pentru mine și am câștigat alegerile. Numărul total al alegătorilor la Chișinău este de 610.000 persoane.)”, se arată în adresare.

Dorin Chirtoacă mai spune că în ultimele două săptămâni s-au desfășurat noi alegeri locale timpurii în 10 localități din Moldova și toate au fost câștigate de Partidul Democrat din Moldova (PDM). În două sate nu au mai fost alți candidați, doar candidați unici de la DPM. „Așa-numitul primar interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a luat decizii abuzive care limitează mass-media pentru a comunica cu departamentele primăriei, a intimidat angajații și a respins abuziv doi șefi de departamente”.

„Săptămâna trecută a avut loc o poveste complet stupidă și ridicolă cu pomul de Crăciun la Chișinău (din nou după 10 ani): un copac de 30 de metri a fost comandat de Silvia Radu din Munții Carpați, din Ucraina, pentru a fi cel mai înalt ca niciodată și decât pretutindeni. După o săptămână de diferite minciuni, copacul a fost adus în sfârșit la Chișinău, dar totul a fost un fiasco complet, pentru că nu era copacul din fotografia prezentată acum o săptămână, ci altul, arăta dezastruos, pentru că muncitorii nu puteau ajunge cel real cu camioanele din pădure și pentru că era prea greu. De asemenea, copacul a suferit din cauza transportului. Sâmbătă, imediat după ridicare, copacul a fost scos in bucăți și înlocuit de unul din orașul nostru (decorat destul de asemănător cu cei pe care îi aveam în ultimii ani), cumpărat de Silvia Radu din banii proprii și tăiat aceeași zi dintr-o curte de grădiniță (tăiată ilegal, fără autorizație). Mai presus de toate, Silvia Radu, într-un mod propagandistic, ne-a acuzat pe liberali că, din cauza noastră, a avut toate problemele cu pomul ... (trebuie să reamintim că acum un an și jumătate, primarul orașului Taraclia a fost arestați, condamnați, suspendați după ce ați fost condamnați etc., din cauza tăierii unor copaci)”.

Primarul General suspendat afirmă că între timp, în instanță, avocaților li s-a refuzat să obțină două răspunsuri în numele judecătorului la plângerile lor care au fost adresate Curții începând din iunie 2017, iar în conformitate cu legea, răspunsurile ar fi trebuit să vină în termen de 10 zile.

„Împreună cu avocații, pe 29 noiembrie, ne-am plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deoarece au fost încălcate mai multe articole ale Convenției și nu au fost emise soluții de către instanțele locale.

Potrivit informațiilor noastre și conform declarației făcute de Silvia Radu la prima întâlnire cu angajații Primăriei, ea ar trebui să se afle în Primărie până la următoarele alegeri locale - iunie 2019. Aceasta înseamnă că suspendarea ilegală privind mine a fost făcută pentru a „legitima" interimatul primar și a prelua conducerea orașului fără niciun temei juridic. Acest lucru transformă nu numai mine, ci mai ales orașul Chișinău într-un ostatic al intereselor politice ale partidelor de guvernământ. Acest tip de situație este împotriva oricărei guvernări democratice și a relațiilor cu partenerii europeni și transatlantici. Capitala Cetății țării și nici o altă municipalitate nu poate fi și nu ar trebui să fie un ostatic politic.

Chiar dacă nu am încredere în justiția pe care o avem aici, trebuie să fie dată o soluție și, dacă există un respect minim față de prezumția de nevinovăție, suspendarea ar trebui anulată și trebuie să-mi continuu treaba până cel puțin o hotărâre judecătorească definitivă, luând în considerare și rezultatul referendumului care este mai puternic în favoarea mea decât rezultatele alegerilor locale din 2015.

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat, la 19 octombrie 2017, o Rezoluție privind acest caz și, conform art.3, art.7 și art.8 din Carta Europeană a Autonomiei Locale, sunt încălcate: https://search.coe.int/congress/Pages/result_details.aspx... Aceasta înseamnă că Guvernul Moldovei încalcă prevederile unui tratat internațional ratificat de Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește suspendarea mea.

Fiind o ființă umană, trebuie să spun că umilința pe care trebuia să o trec, intrarea brutală în viața mea privată, acuzațiile false și încercările de a mă discredita, sabotajul activității mele de către guvern în decursul multor ani de serviciu , mi-au creat o dezgust total și o lipsă de voință de a participa la acest lucru. Chiar dacă o condamnare neîntemeiată ar putea urma, pentru a mă scuza de mine ca pe un adversar politic, nu va avea nici o importanță pentru mine. Am avut deja destul de mult!

Cu toate acestea, în calitate de primar ales, am datoria de a sluji cetățenilor Chișinăului, cel puțin până în prezent”, a conchis acesta. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub