Domnica Voinu: Imaginar, mă porneam nopțile spre copiii mei, ca să le șterg lacrimile

Domnica Voinu are 64 de ani și este originară din satul Mândrești, raionul Sângerei. Din 1974 și până în 2002 a lucrat profesoară de limba și literatura română în satul Lingura, raionul Cantemir. În 2005 a decis să plece în Italia pentru a asigura o viață mai bună copiilor ei, scrie pe blogul ei, jurnalista Elena Robu.

Domnica Voinu:  Imaginar, mă porneam nopțile spre copiii mei, ca să le șterg lacrimile
(ele)

În acești 13 ani, fiind în străinătate, Domnica Vionu a traversat momente dificile, crunte chiar, când nici măcar la înmormântarea surorilor sale nu a putut pleca din lipsă de acte. A plâns la un colț de stradă…

”Aveam de hrănit și de întreținut 5 copii. Atunci cel mai mare, Anatolie a hotărât să plece undeva la muncă. Se întâmpla în 1997. A fost un timp la Moscova. Peste un an l-a ajuns din urmă și al doilea fiu, Viorel. Erau prea tineri, dar sufereau și munceau numai să ne scape din acea criză. La Moscova munceau, dar când venea vorba de salariu, erau mințiți. În una din zile, fiul mai mare și-a luat inima în dinți și în 1999 s-a pornit spre Germania. Era cu un prieten. S-au pornit pe jos, trecând prin mari greutăți, cu picioarele însângerate, mâncând pomușoare, bând apă din râpi, dormind sub cerul liber…”, își începe povestea reprezentanta din diaspora.

Pub

Dorul imens de copii și suferințele din străinătate au fost inspirația ei pentru a scrie poezii. Are deja două cărți de versuri tipărite și momentan lucrează la a treia.

În ce condiții ar reveni acasă conaționala din diasporă și ce mesaj are pentru autorități citiți în interviul oferit pentru elenarobu.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub