Dodon se justifică, după ce era „glorios” în campanie

„Serviciul Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse a luat o decizie istorică, prin care migranţii muncitori moldoveni, care au asupra lor încălcări ale legislaţiei migraţioniste a FR, vor putea reveni în Moldova în perioada 5-30 noiembrie curent, după care se pot întoarce liber în Rusia pentru a-şi începe activitatea de muncă liber, fără careva restricţii, fiind anulate toate sancţiunile anterioare”. Acest anunț l-a făcut în mod victorios liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, transmite UNIMEDIA.
 
Cetățenii moldoveni au crezut în socialistul Igor Dodon şi au revenit acasă din Rusia, unde se aflau la muncă, dar acum nu se mai pot întoarce. Potrivit DW, peste 9000 de moldoveni nu au putut să se întoarcă în Federaţia Rusă.

„Angajamentul nostru a fost ca acei moldoveni revin acasă din data de 5 noiembrie până pe data de 30 noiembrie și au încălcări a regimului federal migrațional al Federației Ruse pot să revină după data de 1 decembrie în Federația Rusă. În această perioadă, în Republica Moldova s-au întors acasă pentru a profita de această înlesnire 4781 de persoane. Știu exact pentru că m-am documentat. Aceste persoane trebuie divizate în două categorii: 3999 nu au avut interziceri anterioare de a intra în Federația Rusă și fără nicio problemă revin acolo. Sunt 782 de persoane care aveau deja încălcări și interziceri. Ei se aflau în Federația Rusă după ce intrau prin Kazahstan, Belarus, etc. Pentru aceste 782 de persoane, chiar săptămâna trecută când am fost la Moscova, am rezolvat problema. Gata, cu ăștia ne-am clarificat”, a explicat Igor Dodon în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.
 
Liderul PSRM recunoaște că nu a rezolvat problema definitiv. „În afară de această sunt câteva zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care au interzicere de a intra în Federația Rusă. Aceștia se adresează în oficiile Partidului Socialiștilor. Am convenit cu Serviciul Federal de Migrație al Rusiei că la solicitarea mea această interzicere va fi ridicată. Începând cu luna decembrie până în ziua de astăzi eu am semnat circa 250 de solicitări în adresa directorului Serviciului Migrațional al Rusiei cu solicitarea de a rezolva situația. Pentru a rezolva sistemic și complex, trebuie să fie semnat acordul interguvernamental care este pregătit deja de doi ani. Nu înțeleg din ce considerente Republica Moldova nu dorește să semneze acest acord. Partea rusă este gata să semneze în orice moment”, a adăugat socialistul.
 
Pe teritoriul Federației Ruse, potrivit PSRM, se află aproximativ 600 de mii de cetățeni moldoveni. Dintre care circa 190 de mii au permis de muncă, 78 de mii au venit în Rusia cu alte scopuri, 232 mii de persoane fac parte din așa-numitul „grup de risc” – cetățeni care încalcă legislația rusă privind migrația, se află în Rusia mai mult de 90 zile fără a permis de ședere. 60 mii de moldoveni se află în Rusia, mai mult de un an cu încălcări ale legislației privind migrația.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub