Dodon: Reducerea prețului de import al gazelor naturale nu e meritul guvernării

„Reducerea prețului de import al gazelor naturale pentru anul 2015 nu este un merit al actualei guvernări și a fost posibilă doar datorită contractului semnat de Zinaida Greceanîi în 2006 și datorita reducerii prețului petrolului”. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, declară că ministrul Economiei Andrian Candu s-a grăbit să-ți atribuie „succesul” pentru semnarea contractului cu concernul rus „Gazprom” de livrare a gazelor naturale la un preț mai redus, transmite UNIMEDIA.

Dodon: Reducerea prețului de import al gazelor naturale nu e meritul guvernării
Igor Dodon, lider PSRM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Socialistul afirmă că nu există nici un merit al actualei guvernări în scăderea prețului la importul gazului. 
 
„La moment este în vigoare și urmează a fi prelungit contractul de livrare a gazelor către Republica Moldova semnat și negociat în anuș 2006 de către dna Greceanîi Zinaida. Candu&Co nu au avut capacitatea de a modifica nici un abzat din acest contract doar prelugindu-l pe parcursul ultimilor ani. În acest contract este indicat că prețul de livrare a gazului se calculează în baza unei formule speciale, factor decisiv fiind prețul petrolului. Pe parcursul ultimelor 3-4 luni prețul petrolului și derivativelor sale a scăzut cu peste 30% ceea ce a servit drept baza pentru recalcularea prețului de livrare a gazelor naturale. Astfel, când Candu&Co declară ca este meritul guvernării ar fi bine să explice cum Moldova poate influența scăderea cotațiilor petrolului la bursele internaționale”, subliniază Dodon.
 
Potrivit lui, scăderea prețului de import al gazelor naturale nu va fi simțită de consumatorii finali din Republica Moldova. „Pe parcursul ultimelor luni în Moldova moneda națională s-a depreciat cu peste 25% pe când prețul de import al gazului se va micșora doar cu cca 17%.  Prin urmare tarifele de livrare a gazelor către consumatorii casnici și agenti economici cel mai probabil va fi în creștere”, accentuează politicianul, pecizând că leul moldovenesc ar fi fost depreciat artificial în ultima perioadă.
 
Moldovagaz a preeizat că în 2015 preţul va fi recalculat reieșind din valoarea nominală a căldurii calorifice inferioare de 8050 kcal/m3 - 7950 kcal/m3, spre deosebire de valoarea utilizată în anii precedenți. „Acest fapt va permite reducerea în mediu cu 4 dolari SUA costul real pentru 1.000 m3 a gazelor naturale şi va reduce astfel cu circa 4 mil. dolari SUA cheltuieli anuale la achiziționarea gazelor naturale pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru”, se arată în comunicat instituției.
 
Ieri, 11 noiembrie, la Chișinău au fost semnate prelungirea contractului de furnizare a gazelor în Republica Moldova pentru 2015 și prelungirea contractului privind tranzitul gazului pe teritoriul Republicii Moldova. Prețul de achiziție anunțat de autorități este de 331,8 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 40 de dolari mai puțin față de până acum.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub