(doc/video) RM ia un credit de 80 de mln. de euro pentru interconectarea energetică cu România: Prețul la energie ar putea scădea

Republica Moldova face un împrumut de 80 de milioane de euro pentru implementarea interconectării energiei electrice dintre Republica Moldova – România. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul unei ședințe ordinare al Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit documentului, scopul final constă în contracția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării energetice dintre Republica Moldova și România constând în: o stație Back to Back în Vulcănești, o linie de transport de 400 de kV între Vulcănești și Chișinău, extinderea stației de transformare din Chișinău și extinderea stației din Vulcănești de 400 de kV.

Proiectul de interconectare are o valoare de 270 de mln. de euro. Respectiv, pentru implementarea întregului proiect, RM va mai lua un credit de la Banca Mondială în valoare de 70 de mln. de euro, iar alte 40 de mln. de euro vor fi oferite de în calitate de grant din partea UE NIF.

„Acești bani presupun să fie folosiți pentru asigurarea interconectării între sistemul energetic al Republicii Moldova și cu sistemul energetic al României. Respectiv, prin sistemul inter-energetic al României vom fi conectați cu sistemul european. Ce ar însemna asta cât mai simplu, că o să putem cumpăra energie atât din vest, cât și este. Odată cu implementarea acestui proiect vom mări acea securitate energetică a țării. Este foarte important ca să ai posibilitatea de a alege. În dependență care va fi sursa mai optimală de acolo o să și procurăm”, a declarat pentru UNIMEDIA secretarul de stat în domeniul economic Vitalie Iurcu.

Potrivit acestuia, în anul 2021- 2022 va fi posibilă finisarea construcție rețelei de inter-conectare. De asemenea, secretarul de stat spune că există posibilitatea ca tarifele finale pentru consumatorii casnici să fie scăzute. „Nu putem să estimăm acum care va fi prețul în 3 ani sau 4 ani în România, dar cert este faptul că dependența aceasta ne va permite o posibilitate de a avea câteva surse”, a punctat Iurcu.

Suma creditului de 80 de milioane de euro va fi transferată către beneficiar în 20 de rate, iar rata nu va fi mai mică de 1 mln. euro. De asemenea, ratele nu vor fi transferate mai devreme de 6 luni de la ultima rată transferată. Comisioanele și dobânzile vor fi calculate pentru fiecare rată în parte, în baza ratei de depozit. Termenul împrumutului este de 25 de ani.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.