Doctorii vor fi obligați să facă parte din Colegiul Medicilor

Astăzi, 10 iulie, în cadrul ședinței Executivului a fost aprobat proiectul unei hotărâri cu privire la crearea și organizarea Colegiului Medicilor, notează UNIMEDIA.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, doctorii vor fi obligați să devină membri ai Colegiului, în caz contrar nu vor mai avea dreptul să activeze. Această sintagmă  a generat numeroase controverse între medici, societatea civilă și chiar la nivel de minister.

De asemenea, Usatîi susține că această instituție va fi succesoarea Ligii Medicilor, care a fost constituită la sfârşitul anilor '80. Sursa a reiterat necesitatea creării acestei instituții, întrucât în prezent aceste împuterniciri sunt îndeplinite de către Ministerul Sănătății.
Doctorii vor fi obligați să facă parte din Colegiul Medicilor
poză simbol (Foto: enational.ro)

„Nu avem o astfel de organizație. Iar Colegiul Medicilor este o instituție obștească care va avea niște atribuții foarte importante. În cadrul acestuia vor activa și avocați care vor avea ca scop fie de a proteja sau de a aduce anumite învinuiri medicilor vizați. Colegiul Medicilor va fi constituit conform rigorilor şi practicilor internaţionale din domeniu, va fi asemănător cu cel din Franța, România și Ungaria. De asemenea, instituția va avea dreptul de a aplica nu doar niște măsuri administrative. Dacă un medic nu va întruni cerințele necesare acesta va putea fi chiar exclus din cadrul organizației, astfel va fi privat de dreptul de a activa. Instituția va îmbunătăți sistemul de sănătate”, a declarat Usatîi.

În aceași ordine de idei, ministrul Sănătății a menționat că medicii vor trebui să achite o cotezație la înregistrare în calitate de membru al Colegiului.

Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, acest lucru nu vine în contradicţie cu legislaţia în vigoare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie aprobat în cadrul ședinței plenului Parlamentului.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub