(doc) Vot comun PD-PSRM-PPEM în cadrul ședinței Parlamentului: RM va recunoaște niște acte emise de așa-zisele autorități de la Tiraspol

Vot comun PD-PSRM-PPEM în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi. Inițiativa legislativă ce prevede ca autoritățile de la Chișinău să recunoască actele de stare civile emise de așa numitele organe ale regiunii transnistrene a fost aprobat astăzi în a II lectură.

(doc) Vot comun PD-PSRM-PPEM în cadrul ședinței Parlamentului: RM va recunoaște niște acte emise de așa-zisele autorități de la Tiraspol
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, potrivit proiectului de lege, pentru a „consolida înțelegerea în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în interesul statului este posibilitatea legală de a confirma documentele Juridice de stare civilă produse pe întreg teritoriul ţării, inclusiv pe teritoriul necontrolat din stînga Nistrului şi mun. Bender, iar pe de altă parte, de a stabili garanţiile statale la care au dreptul şi de care ar trebui să beneficieze persoanele fizice în privinţa posibilităţii de a proba faptele cu valoare Juridică de stare civilă, produse şi înregistrate pe teritoriile necontrolate de către autorităţile statului”, se arată în document.

„Astfel se constată faptul, că persoanele respective, cărora nu li se asigură dreptul la satisfacţie efectivă din partea instanţelor Judiciare, sunt lipsite de posibilitatea exercitării drepturilor personale şi patrimoniale, ce rezultă din fapte obiective, precum naşterea sau decesul unei persoane, dar şi din alte fapte Juridice precum căsătoria, stabilirea paternităţii, schimbarea numelui şi/sau a prenumelui etc”.

Pub

În contextul celor invocate, prin prezentul proiect se propune completarea articolul 13 din Legea privind actele de stare civilă cu o nouă prevedere ce vine să suplinească lacuna normativă existentă în domeniul posibilităţii confirmării unor fapte Juridice şi cu privire la care, în localităţile din stînga Nistrului şi mun.

Bender, au fost întocmite actele de stare civilă, precum şi să permită stabilirea unui mecanism viabil de eliberare a documentelor de stare civilă în temeiul acestora. întru respectarea principiilor integrităţii şi unităţii teritoriale, prin  proiect au fost aduse modificări şi titlului articolului 13 al Legii privind actele de stare civilă. În conformitate cu acest articol, organele de stare civilă vor examina posibilitatea confirmării unor fapte produse şi înregistrate în localităţile din stânga Nistrului, în baza actelor de stare civilă, la întocmirea cărora au fost aplicate procedurile prevăzute de legislaţia Republicii Moldova. Modificarea propusă va exclude actualele impedimente de ordin sistemic, care limitează exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în condiţii egale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi alte persoane, care beneficiază de aceste garanţii în condiţiile Legii Supreme.

Partidul Liberal s-a arătat nemulțumiți de acest fapt și din timpul dezbaterilor au anunțat că nu susțin această inițiativă.

PL mai spune că asupra acestui proiect trebuia să fie cerută părerea partenerilor europeni, dat fiind faptul că prin acest proiect putea fi sporit riscul de insecuritate la frontiera UE și chiar Uniunea Europeană ar putea să anuleze regimul de vize pentru cetățenii Moldoveni.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub