(doc/video) Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă arestarea lui Chirtoacă: Reacția lui Ghimpu

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a adoptat joi, 19 octombrie, o rezoluţie prin care condamnă suspendarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi încercarea de a-l demite prin organizarea referendumului local, anunță Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.

(doc/video) Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă arestarea lui Chirtoacă: Reacția lui Ghimpu
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit rezoluţiei aprobate, suspendarea primarului capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea Cartei europene a autonomiei locale. De asemenea, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei va solicita Comisiei de la Veneţia un aviz pe marginea constituţionalităţii referendumului de revocare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit raportoarei, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chişinău, este necesară o monitorizare atentă a cazului lui Dorin Chirtoacă.

„Congresul își exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor articolului 8 al.3 din cartă în măsură în care primarul ales al capitalei RM a fost suspendat de către autoritatea judiciară, iar procurorul anticorupție a apelat la consiliul municipal din propria inițiativă pentru a cere să adreseze instanței să înceapă procedurile de suspendare a primarului, ceea ce constituie ingerință li riscuri de politizare a sistemului judiciar în absența dispozițiilor care implementează procedura specifică de suspendare a unui reprezentant local”, a declarat Mihai Ghimpu.

Pub

Potrivit lui Ghimpu, Congresul își exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor articolului 3, al 2 al cartei  în măsură în care primarul de Chișinău a fost înlocuit de către un individ neautorizat de un oficial guvernamental încalcă regulile a succedat funcția de viceprimar interimar și apoi în funcția de primar. „La ce se referă congresul?  Din lipsa de o majoritate în consiliul municipal CH, Grozavu nu are mandatul consiliului la propunerea primarului general după alegerile din 2011 fiindcă a fost votat după alegerile din 2007 și mai departe a fost interimar de câteva ori de aceea și spune congresul de către un individ care a succedat din funcția de viceprimar interimar și acum a ajuns primar interimar ceea ce încalcă prevederile cartei după articolul notat mai sus”.

„Congresul își exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor articolului 7, al 1 al cartei  în măsură în care este organizat un referendum local de revocare pentru a reduce mandatul primarului în ciuda faptului că constituția RM în ceea ce privește statutul alesului local interzice orice mandat imperativ. Spus simplu și clar. Ceea ce trebuiau să vadă și consilierii consiliului municipal și puterea de astăzi și inclusiv organele de drept - procuratura și instanțele de judecată”, a mai precizat liderul PL.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub