(doc) Un nou raport al Comisiei de la Veneția: Instituția rămâne pe poziția că sistemul electoral nu trebuia schimbat

Comisia de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept), în comun cu Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), a emis o nouă declarație privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

(doc) Un nou raport al Comisiei de la Veneția: Instituția rămâne pe poziția că sistemul electoral nu trebuia schimbat
(Foto: tvn24.pl)

Declarația este o completare a raportului emis la 15 iunie 2017 și vine să examineze dacă recomandările anterioare au fost sau nu luate în considerație. 

Astfel, Comisia de la Veneția și-a reiterat poziția din anul trecut: "Remarcile făcute în 2017 rămân valabile și Comisia de la Veneția și ODIHR regretă că această recomandare fundamentală nu a fost respectată. Rămâne de văzut cum va fi implementat acest sismtem mixt în alegerile care urmează", se scrie în declarația celor două instituții.

Pub

Comisia a remarcat faptul că totuși s-a ținut cont de o serie de recomandări, nu toate însă puse în practică. Astfel, "a fost constituită o comisie independentă pentru delimitarea circumscripțiilor. Totuși, discreția lăsată pentru guvern de a numi mebrii acestei comisii este atât de largă, încât acest lucru poate pune în pericol independența comisiei", scriu instituțiile.

O altă recomandare îndeplinită, remarcată de Comisie, este descreșterea volumului permis de donații către companii până la 25%.

Instituțiile au venit și de data aceasta cu recomandări. Printre acestea este necesitatea de a contrabalansa influența oamenilor de afaceri locali în circumscripții. 

Mai mult, se recomandă scăderea pragului electoral de accedere în Parlament. Acesta deocamdată rămâne la 6% pentru partide și organizații socio-politice și 8% pentru blocurile electorale. Deși recunosc necesitatea unui anumit prag pentru asigurarea stabilității în Parlament, Comisia și ODIHR recomandă ca, în Republica Moldova, acesta să fie scăzut.

Pe lângă asta, în declarație se cere întreprinderea măsurilor pentru a "multiplica coeficientul femeilor alese".

Pe data de 16 iunie, Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic la proiectele privind votul mixt și uninominal. În cadrul sesiunii plenare, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa, ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și extinderea puterilor prezidențiale.

Proiectul sistemului mixt de vot a fost votat în lectură finală pe 20 iulie, de 74 de deputați.

În acea perioadă, câteva mii de oameni, printre care liderii partidelor de opoziție și susținătorii acestora, s-au adunat în fața Parlamentului, manifestându-și nemulțumirea față de modificarea sistemului de vot.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub