(doc) Societatea civilă condamnă rezultatele exprimate în sondajul IMAS realizat la comanda Partidului Democrat: „Acțiuni de manipulare”

Mai multe organizații au semnat o declarație prin care își exprimă nemulțumirea față de „acțiunile de manipulare ale opiniei publice cu privire la activitatea ONG-urilor, exprimate în sondajele IMAS realizate la comanda Partidului Democrat”.

(doc) Societatea civilă condamnă rezultatele exprimate în sondajul IMAS realizat la comanda Partidului Democrat: „Acțiuni de manipulare”
imagine simbol (Foto: ziarelive.ro)

„Una din rigorile elaborării unui chestionar pentru realizarea sondajelor sociologice este formularea imparțială a întrebărilor. În cazul sondajului IMAS, mai multe întrebări au fost formulate părtinitor, astfel încât să influențeze negativ opinia respondenților în ceea ce privește activitatea sectorului necomercial și, implicit, rezultatele sondajului. Mai mult, unele întrebări sunt concepute să ducă la concluzii denigratoare față de activitatea sectorului asociativ.

De exemplu, întrebarea „Unele ONG-uri, cu susținerea PCRM, Platforma DA și Partidul Nostru, au venit cu inițiativa de a organiza un referendum pentru anularea votului mixt? Ce părere aveți despre aceasta?”. Deși această întrebare pretinde să obțină exprimarea atitudinii respondenților față de ideea de organizare a referendumului de anulare a votului mixt, formularea este distorsionată premeditat pentru a induce spre răspunsuri de neacceptare prin sintagma „cu susținerea PCRM, Platforma DA și Partidul Nostru”, care motivează respondenții care nu agreează aceste formațiuni politice să ofere răspunsuri negative”.

Pub

Semnatarii afimă că această întrebare distorsionează realitatea, dat fiind faptul că decizia ONG-urilor de a organiza referendumul nu a fost determinată de susținerea partidelor politice.

„Un alt exemplu ar fi locul plasării întrebării „Cât de multă sau puţină încredere aveţi în societatea civilă din Republica Moldova?” după întrebările cu privire la inițiativa ONG-urilor de a organiza un referendum, care pun accent pe sursa costurilor pentru referendum, la care atitudinea negativă a respondenților este previzibilă”, se arată în declarație.

Astfel, organizațiile semnatare condamnă „acțiunile de manipulare ale autorului și comanditarului sondajelor”, menționând că „aceste acțiuni au scopul de a fundamenta atacurile împotriva organizațiilor societății civile și creează un mediu nefavorabil de activitate a organizațiilor societății civile. Subminarea importanței organizațiilor societății civile constituie un semnal clar de amenințare a democrației”, mai scrie textul declarației pe care îl vedeți mai jos.

Ulterior, IMAS a venit cu o scrisoare de răspuns la declarația comună a organizațiilor non-guvernamentale. Compania neagă acuzațiile precum că ar fi manipulat și explică cum a utilizat tehnicile de elaborare a chestionarului.

Este cel puțin stranie pentru noi abordarea la care au recurs inițiatorii acestui demers, în speță Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Noi totuși dorim să răspundem întrebărilor ridicate pe marginea sondajului:

Acuzele privind consecutivitatea întrebărilor și generarea răspunsurilor care să favorizeze comanditarul sondajului: asupra consecutivității întrebărilor din sondaj puteam fi întrebați și se putea astfel evita lansarea enunțarea unor ipoteze inutile. Ordinea întrebărilor poate fi probată simplu, printr-o vizită la sediul [imas] și accesarea în regim electronic a chestionarului utilizat pentru acest proiect. Până veți răspunde invitației noastre de a ne vizita, vă precizăm ordinea indicatorilor din chestionar: încrederea în societatea civilă, baterie de percepție privind societatea civilă (12 enunțuri, aplicați aleatoriu, prin rotație, pentru fiecare respondent, pentru a evita astfel “efectul de listă”), percepții generale despre referendumuri și indicator privind referendumul privind votul mixt. 

În consecință, nici unul din efectele menționate de dvs. nu putea să apară deoarece a fost respectată tehnica de a aplica mai întâi întrebările mai generale, globale, iar apoi au fost adresate întrebări privind situații specifice. Oricum, noi apreciem nivelul înalt de cunoștințe tehnice privind formularea și ordonarea întrebărilor dintr-un chestionar și faptul că monitorizați acest lucru legat de sondaje. Este o premieră pentru piața Republicii Moldova, premieră ce sperăm să continue și cu sondajele care vor urma. 

- Acuze privind formularea mai multor întrebări: suntem oricând deschiși să vă răspundem la fiecare solicitare, dar doar dacă ele sunt enunțate punctual. În ceea ce privește întrebarea „Unele ONG-uri, cu susținerea PCRM, Platforma DA și Partidul Nostru, au venit cu inițiativa de a organiza un referendum pentru anularea votului mixt? Ce părere aveți despre aceasta?” vă precizăm că forumalarea acestei întrebări coincide cu modul în care s-au derulat evenimentele la acea dată.În plus, o analiză mai detaliată a răspunsurilor arată că ipoztele dvs. nu se susțin nici de această dată: 71.4% din votanții Platformei DA consideră acest referendum o idee bună, iar 54.4% din votanții PAS au aceeași părere. Se pare că formularea întrebării nu i-a determinat pe acești votanți să respingă acest demers, majoritatea votanților de acest tip susținând această inițiativă. 

- Acuzele privind utilizarea manipulatorie a rezultatelor de sondaj: compania [imas] este o companie sociologică și nu are responsabilități în elaborarea materialelor prezentate în mass-media. 

- Metodologie: vă reamintim că metodologia aleasă pentru a evalua percepțiile cetățenilor privind societatea civilă a fost similară cu cea utilizată și în cadrul altor studii efectuate încă din 2010 la comanda unor ONG-uri din Republica Moldova. Așa cum puteți observa în anexa acestui comunicat, bateria de itemi utilizată pentru a măsura percepții privind societatea civilă este corectă ca și scală de răspuns utilizată, este corectă și echilibrată ca și formulări (12 enunțuri, jumătate pozitive, jumătate negative) și s-a folosit „rotirea itemilor” pentru a evita inclusiv “efectul de listă”. 

Ne folosim de această ocazie pentru a sublinia încă o dată posibilitatea derulării unei ample cercetări privind societatea civilă. În acest caz, nu va exista nici o altă temă în instrumentele de măsurare. În comunicatul nostru precedent ne-am arătat disponibilitatea pentru a susține derularea acestui demers de cercetare. Cel mai probabil, îl vom efectua la începutul anului 2018 și am dori implicarea domniilor voastre într-un mod transparent. În acest fel, cetățenii noștri își vor putea exprima în detaliu opiniile pe care le au legat de acest important domeniu de activitate”, se arată în răspunsul IMAS, semnat de directorul companiei sociologice, Doru Petruți. 

UNIMEDIA amintește că la 12 decembrie curent, au fost date publicității rezultatele unui sondaj de opinie realizat de către compania sociologică IMAS, la comanda Partidului Democrat din Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub