Citește toate știrile la acest subiect

(doc) O nouă reacție a platformei caritate.md, după investigația RISE Moldova: Ce spun despre fiecare caz în parte și solicitările făcute

Platforma caritate.md și fundația „Sfântul Gheorghe”, implicate în investigația RISE Moldova, au venit cu o nouă reacție la faptele care li se inscriminează în materialul jurnalistic.

În declarația emisă astăzi presei, mombrii platformei vorbesc despre clinica „Medical Park” și cele două cazuri prezentate în investigație.

(doc) O nouă reacție a platformei caritate.md, după investigația RISE Moldova: Ce spun despre fiecare caz în parte și solicitările făcute
(Foto: caritate.md)

„Date statistice despre activitatea noastră găsiți ușor pe pagina web. Alături de donatorii noștri am reușit să salvăm viața și sănătatea mai multor concetățeni de-ai noștri aflați în dificultate, în mare parte copii, și să oferim speranța unei vieți mai bune, dar și un umăr de sprijin și compasiune la durerea tuturor celor, care în situații de disperare și maximă urgență, ajungeau la noi în căutarea unei soluții și în încercarea de a obține o nouă șansă la viață.

Suntem o platformă de caritate, transformată prin efort continuu în cel mai eficient din țară instrument de colectare a donațiilor pentru oameni aflați în dificultate și în situații disperate. Intervențiile chirurgicale și tratamentul celor ce au apelat la ajutorul nostru au avut loc în spitale din Turcia, România, Rusia, Ucraina, Germania, Franța, Italia, SUA, Spania, Elvetia”, notează membrii platformei.

Pub

Cât despre clinica „Medical Park”, se menționează că este una dintre cele cinci instituiții medicale din Turcia cu care platforma colaborează.

„Cu clinica ”Medical Park”, care este una dintre cele cinci instituții medicale turcești, avem contracte de cooperare din anul 2016. În această perioadă de timp, la clinica respectivă, care are o impresionantă reputație pe plan internațional, au fost tratați sute de copii, au fost efectuate intervenții chirurgicale de succes și acordată asistență medicală profesionistă în cazuri dificile, care nu puteau fi soluționate în Republica Moldova.

Am prezentat unora dintre beneficiarii noștri clinica „Medical Park”drept o alternativă la alte clinici, unde prețul solicitat pentru aceeași intervenție chirurgicală era prea mare, iar perioada pentru acumularea resurselor financiare necesare – prea mică. În multiple cazuri, pacientul nu avea la dispoziție prea mult timp, intervențiile fiind necesare urgent, or, timpul pierdut echivala deseori cu o viață pierdută”.

Reprezentanții platformei își reiterează în continuare poziția că nu au beneficiat în urma donațiilor de mijloace financiare.

„Subliniem, că pretinsul beneficiu în valoare de 5%, prezentat eronat de către ”RISE Moldova” în calitate de venit al Fundației, sunt cheltuieli marjă legate de comisioanele băncilor și sistemelor de transfer ale banilor, deoarece Fundația, ca și oricare persoană fizică sau juridică, este obligată să achite astfel de comisioane la fiecare transfer. Nu am solicitat și nu am primit comisioane în calitate de remunerare ascunsă de la clinici sau pacienți”.

Cât despre cazul Veronicăi Cebotari, fondatorii platformei caritata.md susțin că banii ar fi fost colectați pe un alt site. „Tratamentul acordat copilului doamnei Cebotari de către clinica ”Medical Park” a fost finalizat cu circa jumătate de an până la apariția platformei www.caritate.md. Din câte cunoaștem, tratamentul a fost unul oportun, dovadă fiind însuși copilul doamnei Veronica Cebotari, plin de viață și astăzi.

Despre faptul că copilul nu necesita operație pe cord deschis doamna Cebotari a fost informată de medici și a acceptat atât decizia lor, cât și tratamentul stabilit de aceștia. Copilul a primit ajutorul medical necesar la acel moment. Documentele necesare i-au fost prezentate imediat după externare.

Inexplicabilă ”performanță de investigare” a ziariștilor de la ”Rise Moldova” – pentru că în perioada în care doamna Cebotari se tratează în Turcia, platforma caritate.md nici nu exista! Nu cunoșteam de existența acestei doamne, nu cunoșteam de existența ”Medical Park”, spre care, conform ”RISE Moldova”, am direcționat aproape ”forțat” copilul acestei familii, ba mai mult, echipa www.caritate.md nu exista, iar membrii săi nici nu se cunoșteau între ei. Pentru că copilul familiei Cebotari a fost operat în aprilie, iar platforma caritate.md a fost înregistrată în august 2016”, reacționează platforma.

Mai mult, membrii platformei solicită: 

„- Echipei „RISE Moldova” să expună pe platforma lor, la dispoziția opiniei publice și a donatorilor interesați și spre informarea organelor abilitate, interviul integral cu Svetlana Sainsus. Nu părți din el, la discreția ziaristei, ci materialul brut, neredactat.

- Echipei ”RISE Moldova” să expună pe platforma lor imaginile video integrale brute, făcute cu camera ascunsă în biroul ”RISE Moldova”, în momentul în care fondatorul www.caritate.md domnul Alexandru Rusnac se afla la sediul ziariștilor.

- Să prezinte integral materialele care au stat la baza „investigației” „Caritate” în adresa Consiliului de Presă al Republicii Moldova și organelor de anchetă.

- Solicităm organele abilitate din Republica Moldova să efectueze un audit financiar și investigațiile necesare, pe toate dimensiunile – atât administrativă, cât și de drept – a activității Fundației ”Sfântul Gheorghe” și a portalului www.caritate.md, din prisma învinuirilor ce le sunt aduse. Ne asumăm responsabilitatea să ne prezentăm la prima chemare a organelor de anchetă, în speranța că aceasta va urma în timpul cel mai apropiat.

-  Solicităm organele abilitate să investigheze sursa și legalitatea apariției la terțe persoane a materialelor dosarului intentat, inclusiv a interceptărilor audio, în circumstanțele în care nouă aceste materiale nu ne-au fost aduse la cunoștință.

-  Solicităm organelor abilitate să investigheze probabilitatea că unul dintre reporterii ”RISE” să-și fi însușit la întâlnirile cu sursele de informare calitatea de colaborator al organelor de forță ale statului”.

Vedeți mai jos declarația integrală și solicitările fondatorilor platformei.

Amintim că RISE Moldova a publicat o investigație despre escrocheriile cu bani din donații, în care este vizat portalul caritate.md. 

"Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale", scrie rise.md.

Sventlana Sainsus, cofondatoarea caritate.md, a spus că i s-ar fi cerut bani pentru ca articolul să nu fie publicat. "Apropo, n-am eu 20.000 pt voi! da, mi s-a propus să achit să nu iasă reportajul ! Pt ce? nu sunt vinovată cu nimic și am fost ponegrită fără nici o dovadă", a scris Svetlana Sainsus anterior.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub