(doc) Live-urile video și screenshot-urile de pe Facebook, argumentele Judecătoriei de anulare a alegerilor locale

Judecătoria Chișinău a publicat motivarea deciziei privind anularea rezultatelor alegerilor locale. Unele argumente în acest sens sunt live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală.

Foto: anticorupție.md

Documentul este format din 15 pagini și conține 74 de puncte în care sunt prezentate argumentele ce au stat la baza deciziei de nevalidare. 

În documentul publicat se arată că magistrata Rodica Berdilo motivează decizia privind invalidarea alegerilor prin faptul că respectivele postări au acumulat „peste 250.000 de vizualizări și multe distribuiri, care la numărul de alegători care au participat la votare (248.946) au o influență mare.

Din textul documentului reiese că niciuna din părțile la proces nu a solicitat expres declararea ilegală a alegerilor. Totodată, magistrata Rodica Berdilă menționează că ținând cont de faptul că concurenții electorali, cel puțin formal, nu au contestat rezultatul final al alegerilor, iar examinarea cauzei nu a avut loc în procedură contencioasă, instanței i-a revenit misiunea de a verifica din oficiu atât acțiunile întreprinse de autoritățile statului, în particular Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1, cât și acțiunile concurenților electorali.

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Judecătoria nu a confirmat legalitatea alegerilor locale anticipate din Chișinău, din 3 iunie curent.

Astfel, PAS, PDA și PLDM au organizat un protest. Sute de oameni s-au alăturat protestului față de decizia Judecătoriei Chișinău de a invalida mandatul lui Andrei Năstase în calitate de primar al Chișinăului. Năstase cere ca cătățenii să vină zilnic la protest. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.