(doc) Igor Dodon a refuzat pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării

Președintele Igor Dodon a anunțat că a refuzat propunerea repetată de a-l numi în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. „Am transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care refuz să accept candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nicio condiție”, se menționează în declarație.

(doc) Igor Dodon a refuzat pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării
(Foto: UNIMEDIA)

Șeful statului a comentat și decizia de astăzi a Guvernului prin care au sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98,  alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

„Înțeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice. Dar atrag atenția că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării.

Pub

Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. 
Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit.

Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal.

Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, a mai precizat Igor Dodon.

Eugen Sturza, din anul 2009 până în 2013, a deținut funcția de consilier al prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Filat, iar în perioada 2013–2015 a ocupat funcția de șeful al cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Leancă.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub