(doc) Fracțiunea PLDM a depus o sesizare la CC, privind dreptul cetățenilor de a iniția referendum legislativ

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au depus o sesizare la Curtea Constituţională (CC) prin care solicită magistraţilor să se expună asupra sensului exact a unur prevederei constituționale.

(doc) Fracțiunea PLDM a depus o sesizare la CC, privind dreptul cetățenilor de a iniția referendum legislativ
(Foto: UNIMEDIA)

Normele constituționale asupra cărora se solicită ca CC să se expună:

- dacă cetățenii au dreptul de a iniția referendumuri republicane legislative.

Pub

- dacă lipsa prevederilor legal-procedurale în materie de referendum poate servi drept temei pentru autoritățile statului de a respinge / refuza inițiativa de inițiere a referendumului republican de către cetăţeni.

- în condițiile în care potrivit Legii Supreme voinţa poporului constituie baza puterii de stat iar Curtea Constituțională are rolul de a veghea  respectarea procedurilor, verificarea îndeplinirii condițiilor pentru exercitarea inițiativei de organizare şi confirmare a referendumului republican şi dacă este necesar ca Înalta Curte de Jurisdicție Constituțională să se pronunțe, la etapa inițierii, asupra inițiativelor referendumurilor republicane legislative.

Amintim că Comisia Electorală Centrală a respins de două ori cererea grupului de inițiativă pentru organizarea unui referendum împotriva votului mixt.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub