(doc) Expert, despre condițiile parteneriatului public-privat al Arena Chișinău: „Pe neprins de veste, fără nici o consultare”

Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea prin care sunt stabilite prevederile și condițiile parteneriatului public-privat, care se va ocupa de construcția sălii polivalente Arena Chișinău.

Potrivit expertului Dumitru Alaiba, aceste prevederi au fost adoptate "pe neprins de veste, fără nici o consultare".

(doc) Expert, despre condițiile parteneriatului public-privat al Arena Chișinău: „Pe neprins de veste, fără nici o consultare”
(Foto: youtube)

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va fi creată Societatea cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, cu cotă integrală de stat. Terenul de aproape 70 de hectare, amplasat în comuna Stăuceni, Chișinău, care aparținea anterior Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, va fi transmis în calitate de aport în capitalul social al societății nou create.
 
Ministerul Finanțelor urmează să aloce 102 milioane de lei din Bugetul statului pentru anul 2018 și alte 100 milioane de lei pentru anul 2019, pentru capitalul societății SRL "Arena Națională".

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, spune însă că Hotărârea de Guvern a fost adoptată netransparent.

"Pe neprins de veste, fără NICI o consultare, s-au găsit și 200 milioane lei, și 70 hectare de lângă Stăuceni devin proprietate PRIVATĂ (pentru moment la un SRL de stat, dar nu pe mult, desigur). 
Asta nu e PPP, e un simplu jaf. Se pregătește firma și o să vină ”privatul” la tot gata să o preia. Schema aeroport, doar că acolo compania ce trebuia preluată era gata (Aeroportul Chișinău). 
Este foarte tupeistă această intenție. 
Sunt tot mai convins că orice asistență financiară bine intenționată doar alimentează corupția în țara asta. Și cu orice ”proiect național” ei îmi dau tot mai multe argumente", a scris Alaiba pe Facebook.

Pub

Ulterior, Dumitru Alaiba a trimis și o solicitare de informații către Guvern privind avizele Ministerelor, expertiza anticorupție și alte documente relevante proiectului.

Recent, Centrul pentru Politici și Reforme a scris că își manifestă îngrijorarea față de transparența proiectului Arena Chișinău, în special în selectarea investitorului.

"Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private", scria watch.cpr.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub