(doc) Dorin Chirtoacă, despre primărița comunei Ghelăuza: „I s-a spus să fie cuminte şi să colaboreze, dacă nu vrea să ajungă ca Chirtoacă”

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a publicat o scrisoare adresată de primărița comunei Gheluza, Strășeni, Nicoleta Malai, Congresului Autorităților Locale din Moldova, în care a scris despre abuzurile la care este supusă.

Fostul edil mai spune că s-a întâlnit cu Nicoleta Malai anterior pe holul judecătoriei și au discutat.

(doc) Dorin Chirtoacă, despre primărița comunei Ghelăuza: „I s-a spus să fie cuminte şi să colaboreze, dacă nu vrea să ajungă ca Chirtoacă”
(Foto: facebook)

„A fost arestată pe 20 noiembrie 2017, plasată apoi în arest la domiciliu. Acum în martie, a fost arestată din nou. Ce pericol totuşi poate prezenta o tânără, o mamă, mamă unui copil de 9 ani pentru a fi izolată de societate, pentru a fi pusă repetat în arest după gratii, după ce mai multe luni a fost în arest la domiciliu? 

Am vorbit cu ea de mai multe ori pe coridoarele judecătoriilor. I se împută ceva se genul că ar fi „aranjat” licitaţii şi că ar fi recepţionat lucrări inexitente cerând achitarea lor de la Fondul Ecologic, dar şi că ar fi explicat unei alte colege primăriţe (care a venit „echipată” pe ea cu camere video ascunse şi microfoane), cum se organizează licitaţiile.

Pub

Toate acestea - în „conspiraţie” cu un anumit agent economic. Se ştie că agenţii economici la ţară fac de multe ori lucrări în avans şi aşteaptă cu lunile sau cu anii achitarea lor, de aici porneşte problema, nu de la diverse "conspiraţii" pretinse. Ca una şi aceeaşi persoană are 3-4 sau zece firme create şi participă cu ele la licitaţii, asta nu e vina primarilor. De multe ori ei nici nu ştiu despre asta şi nici de lege nu este interzis acest lucru. Plahotniuc de ce este fondator la 5 sau mai multe canale de televizune, tot atâtea de radio 9unde se difuzează unele şi aceleaşi ştiri, cu tot cu greşeli), ca să nu vorbim de site-uri de ştiri, companii de tot felul etc. Lui i se poate?”, scrie Dorin Chirtoacă.

„Orice i s-ar incrimina, cert este că s-a străduit pentru comunitate”, mai spune fostul primar al capitalei. De asemenea, acesta susține că Nicoleta Malai ar fi fost șantajată.

„În aceste luni, la audieri i s-a spus să fie cuminte şi să colaboreze, dacă nu vrea să ajungă ca Chirtoaca, cu filmări şi alte batjocuri.

Orice i s-ar incrimina, cert este că s-a străduit pentru comunitate. Şi ce primeşte ea în schimb, amentintarea: lasă PL-ul şi aderă la PD sau dosar penal şi arest? Şi cu ce rămâne, cu o viaţă distrusă”, conchide Dorin Chirtoacă în postarea sa de pe Facebook.

La 13 februarie curent, Nicoleta Malai a expediat CALM-ului scrisoarea prin care cere, inlusiv Consiliui Europei, să ia atitudine faţă de abuzurile comise contra ei şi a altor primari.

Vedeți mai jos textul scrisorii.

Menționăm că acum două zile, aflată la judecătorie, Nicoleta Malai a fost luat de ambulanță, după ce i s-a făcut rău.

Nicoleta Malai a fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte nouă persoane, în urma unor percheziții la mai multe primării.

Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe faptul coruperii pasive, active şi escrocheriei şi au constat în percheziţionarea unor birouri din instituţii publice, precum şi ridicarea unor acte din cadrul a zeci de primării din toată ţara. Cei reţinuţi sunt suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

UNIMEDIA amintește că atunci când a venit în funcția de ministru al Justiției, Alexandru Tănase a declarat că prioritară pe agenda sa este soluționarea problemei privind numărul excesiv de arestări preventive.

Ministrul Tănase a promis atunci ca până în luna octombrie, curent, să fie înregistrată o scădere procentuală de 30-40% a actualului număr de măsuri preventive aplicate. Precizăm că Alexandru Tănase și-a dat demisia la începutul lui martie 2018.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub