(doc) Cine sunt și ce avere au declarat magistrații de la Curtea de Apel Cahul care vor judeca dosarul lui Ilan Șor

Dosarul primarului din Orhei, Ilan Șor, fostul șef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie și spălare de bani, a fost strămutat de la Curtea de Apel din Chișinău, la Cahul. Magistrații în a căror gestiune se va afla dosarul lui Șor sunt Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă - care este președintele completului de judecată, scrie Ziarul de Gardă.

(doc) Cine sunt și ce avere au declarat magistrații de la Curtea de Apel Cahul care vor judeca dosarul lui Ilan Șor
(Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

Potrivit sursei citate, Vitalie Movilă și-a început cariera de judecător în 2004, la Judecătoria Cahul. Din 2011, examinează dosare la Curtea de Apel Cahul.

Potrivit declarației de avere din 2016, Movilă a ridicat un salariu de 238.016 lei de la Curtea de Apel Cahul, iar soția acestuia - 82.980 de lei, activând la S.A. Red Union Fenosa. Magistratul a mai obținut în 2016 un venit de 11 mii de euro din vânzarea unui apartament. Tot în declarația de avere notează patru terenul, a căror valoare nu este indicată, două apartamente, unul procurat în 2016 contra sumei de 19 mii de euro, două case de locuit și un garaj. Vitalie Movilă mai deține și un automobil Hyundai procurat în 2013 contra sumei de 50 de mii de lei.

Pub

Nina Veleva este magistrată la Curtea de Apel Cahul din 2015. Potrivit declarației de avere din 2016, aceasta a obținut un salariu de 238.501 lei. Soțul dânsei a ridicat un salariu de  39.323 de lei, activând la Școala Profesională nr. 2 din Cahul. Familia deține un apartament de 62,3 metri pătrați și un automobil de model Opel Cadet, fabricat în 1991.

Și Evghenii Dvurecenschi a devenit judecător la Curtea de Apel Cahul în 2015. În ultima declarație de avere depusă, în 2016 a ridicat un salariu de 236 746 de lei. Soția sa a declarat un salariu de 9.040 de lei. Soții Dvurecenschi au declarat un apartament de 51,9 metri pătrați și două automobile.

Menționăm că decizia de a strămuta dosarul la Cahul a fost luată 10 februarie de Curtea Supremă de Justiție. Președintele ei, Ion Pleșca, a spus că mutarea este necesară pentru a nu trezi suspiciuni de parţialitate, având în vedere că avocatul lui Ilan Șor este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău.

Se întâmplă după ce alți doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul Șor.

UNIMEDIA amintește că la 21 decembrie 2017, o sinteză a multașteptatului raport Kroll-2 a fost publicat de către Banca Naționala a Moldovei. Aceasta conține 57 de pagini în care se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Mai amintim că Ilan Shor a fost condamnat în vara 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub