(doc) Centrul Național Anticorupție riscă să-și piardă izolatorul, după ce Guvernul a venit cu un nou proiect de lege. Reacția CNA

Centrul Național Anticorupție riscă să-și piardă izolatorul după ce Guvernul a elaborat un proiect de legi prin care a propus ajustări la Codul penal, Codul de procedură penală, Codul contravențional și la o serie de acte legislative în domeniu.

(doc) Centrul Național Anticorupție riscă să-și piardă izolatorul, după ce Guvernul a venit cu un nou proiect de lege. Reacția CNA
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit notei informative „adoptarea prezentului proiect de lege are ca și impact îmbunătățirea climatului investițional și crearea unui mecanism de liberare de răspundere penală în cazul infracțiunilor care nu au fost săvârșite prin aplicarea constrângerii psihice, fizice, nu s-a soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu a fost săvîrșită de un grup criminal organizat sau organizație criminală”.

Prin această normă se propune excluderea dreptului Centrului Național Anticorupție să dispună de izolator de urmărire penală. CNA afirmă că în condițiile legii, norma „va submina efortul entității în lupta eficientă de examinare a cauzelor penale în domeniul combaterii corupției prin riscul imposibilității efectuării unui control în organizarea desfășurării legale a izolatorului de urmărire penală, ceea ce poate duce la scurgeri de informații, la alte acțiuni ilegale din partea persoanelor cointeresate, în special a celor cu statut de bănuit, învinuit.

Pub

În raportul emis de CNA se mai menționează că „excluderea dreptului Centrului Național Anticorupție a dreptului de deținere a izolatorului va impune în mod indevitabil cheltuieli suplimentare din bugetul de stat în vederea asigurării efectuării măsurilor speciale de asigurare a transportului persoanelor reținute de la izolator la organul de urmărire penală/Procuratura Anticorupție/instanțe de judecată, precum și va institui o ambiguitate administrativă în privința locului unde vor fi plasate persoanele reținute pe cauzele atribuite, conform competenței Centrului Național Anticorupție.

La fel, includerea în cadrul atestării colaboratorilor Centrului a criteriului de examinare a impactului acțiunilor acestora, în timpul exercitării atribuțiilor, asupra drepturilor și situației economice ale cetățenilor și agenților economici în vederea atingerii unei eficiențe maxime și a micșorării constante a impactului negativ asupra mediului de afaceri este neconform statutului entității”.

În urma raportului de analiză, CNA nu susțune modificarea propusă, solicitând ca instituția să dispună în continuare de izolator.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub