(doc) ZdG: Cu ce avere pleacă din funcție judecătoarea Iuliana Oprea, după mai bine de trei decenii de activitate în sistem

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), Iuliana Oprea, pleacă din funcție după mai bine de trei decenii de activitate în sistem. Aceasta își va continua mandatul până când Parlamentul va numi în funcție un nou judecător la instanța supremă. A ridicat anul trecut un salariu mediu lunar de peste 27 de mii de lei și a intrat în posesia unui apartament de 86 m.p., în baza unui contract de investiții în construcții, pentru care a plătit mai mult de jumătate de milion de lei, scrie zdg.md.

(doc) ZdG: Cu ce avere pleacă din funcție judecătoarea Iuliana Oprea, după mai bine de trei decenii de activitate în sistem
(Foto: magistrat.md)

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982, potrivit magistrat.md. Aceasta și-a început cariera de magistrat la Judecătoria Anenii Noi, iar după opt ani a fost numită președintă a instanței respective. Ulterior a activat la Judecătoria Buiucani din capitală. Alți patru ani, între 1996-2000, a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. A avansat în funcția de judecător-asistent la Curtea Supremă de Justiție, iar din 2004 până în prezent este magistrată la instanța supremă de justiție.

Judecătoarea Iuliana Oprea a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, inclusiv pe Iuliana Oprea, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă, mai adaugă zdg.md.

Pub

Potrivit actului de avere și interese depus la Autoritatea Națională de Integritate, anul trecut, magistrata Iuliana Oprea a fost remunerată cu 334 599 de lei sau, în mediu, cu peste 27 de mii de lei lunar. Alți 162 240 de lei, magistrata i-a încasat drept pensie acordată de Casa Națională de Asigurări Sociale. 36 de mii de lei au intrat în bugetul familiei sub formă de pensie a soțului său.

În perioada mandatului magistratei la CSJ, familia a intrat în posesia a 11 terenuri intravilane și extravilane.

Familia Oprea are în proprietate o casă de locuit de 52 m.p. din 1985, o vilă de 35 de m.p. din 2006, a cărei valoare ar fi de 42 320 de lei și o altă casă, de 54 m.p., despre care susține că valorează 35 803 lei. Din 2016, magistrata a intrat în posesia unui apartament de 86 m.p., iar anul trecut a devenit proprietara unui apartament de 86,5 m.p., cu o valoare de 624 340 de lei, obținut în urma unui contract de investiții în construcții.

Familia deține în proprietate din 2011 un automobil de model Volkswagen Golf, fabricat în 2003. Iulia Oprea susține că valoarea bunului este de două mii de lei.

Nu este prima cerere de demisie din sistem a magistratei Iuliana Oprea. La 6 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie depusă de judecătoare și a propus Parlamentului R. Moldova eliberarea acesteia din funcţia de judecător al Curții Supreme de Justiție. Două zile de la acea dată, pe 8 decembrie, magistrata a decis să-și retragă cererea, decizie acceptată de CSM la 13 decembrie 2016.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub