(doc) Propunerile ONG-urilor referitor la modificarea Legii cu privire la partidele politice: Reforma finanțării partidelor politice ar crește implicarea femeilor și tinerilor în politică

Reforma finanțării partidelor politice ar crește implicarea femeilor și tinerilor în politică, de această părere este Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Centrul Național al Tineretului din Moldova.

Astfel, ONG-urile vin cu propuneri de modificări la Lelea cu privire la partidele politice, dat fiind faptul că recent, în Parlament, a fost înregistrat un proiect de lege în acest sens.

(doc) Propunerile ONG-urilor referitor la modificarea Legii cu privire la partidele politice: Reforma finanțării partidelor politice ar crește implicarea femeilor și tinerilor în politică
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare(CPD) şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) au înaintat ieri către Comisia juridică, numiri şi imunităţi propuneri cu referire la proiectul de lege pentru modificarea articolului 27 din Legea privind partidele politice.

Recomandările expediate pentru reforma finanţării partidelor au fost elaborate din perspectiva tinerilor şi a egalităţii de gen.

Pub

ONG-urile consideră că modul în care sunt finanțate partidele politice și campaniile electorale influențează direct modul în care femeile și tinerii se implică în procesul politic.

„Resursele publice trebuie să urmeze scopuri de interes public. Chiar dacă finanțarea din bugetul de stat primordial trebuie să reducă finanțarea partidelor din fonduri private (fapt care încă nu se întâmplă) acest instrument poate fi utilizat eficient și pentru a promova scopuri nu mai puțin importante, cum ar fi: (i) promovarea participării femeilor în politică și procesul electoral și (ii) participarea și încurajarea implicării tinerilor în politică și procesul electoral”, se arată într-un comunicat de presă.

Unul din factorii, deseori invocați în explicarea sub-reprezentării femeilor în politică, este discrepanța între femei și bărbați în ceea ce priveşte independența economică. Este bine știut faptul că pe piața muncii remunerarea medie a bărbaților este mai înaltă. Femeile beneficiază de pensii mai mici. Fenomenul dependenței economice în familie, tradițional, are față feminină. În situația în care costul financiar al vieții politice este în creștere, capacitatea financiară a candidaților devine un element esențial de a accede la funcții de putere. Deoarece tinerii și femeile din politica moldovenească sunt mai puțini „avuți” comparativ cu bărbații din politică, acest lucru constituie o barieră semnificativă în asigurarea reprezentării echitabile a tinerilor și femeilor în procesul decizional”, mai notează ONG-urile.

Citiți mai jos documentul propunerilor celor două organizații.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub