(doc) „Păcatele” Silviei Radu de la Fenosa. Raportul secret al ANRE care o face vulnerabilă

"Cheltuieli suplimentare și ineficiente în sume considerabile" și "nerespectarea principiului eficienței maxime la costuri minime". Sunt doar câteva din concluziile unui raport ANRE efectuat în 2013 legat de activitatea din perioada anilor 2010-2012  la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova ce era condus, la moment, de Silvia Radu, actual primarul general interimar degrevat.

(doc) „Păcatele” Silviei Radu de la Fenosa. Raportul secret al ANRE care o face vulnerabilă
(Colaj: UNIMEDIA)

Documentul a intrat în posesia Redacției UNIMEDIA tocmai în plină campanie electorală pentru alegerea Primarului capitalei în care Silvia Radu este văzută de mai mulți analiști drept una din favorite.

Am decis să-l publicăm pentru că acesta nu a fost făcut public niciodată, iar potrivit unor experți în domeniu, ascunde informații suficiente pentru tragerea la raspundere a Silviei Radu.

Raportul menționează mai multe nereguli grave în gestionarea întreprinderii, iar potrivit unor surse, acesta a ajuns și în atenția organelor de drept, dar care au rămas fără un răspuns.

Pub

De asemenea, de-a lungul anilor, documentul a stârnit multiple discuții la ANRE. Interesant este că, la finele lui 2015, după o ședință la care a fost întrebată, din nou, despre neregulile depistate, Silvia Radu anunța subit că părăsește funcția de conducere a companiei menționând doar că are nevoie de o pauză. 

Chiar dacă încălcările din raport par evidente, mușamalizarea raportului și evoluția ulterioară a fostului manager de succes implicată pe neprins de veste într-o campanie prezidențială și ajunsă peste noapte la Primărie, arată că aceasta se bucură de o adevărată protecție la nivel înalt. Solicitați de UNIMEDIA, atât Silvia Radu, cât și reprezentanții instituțiilor vizate în raport nu au comentat deocamdată informațiile.

Fraude menționate în raport

În raport se menționează că Red Union Fenosa nu a examinat condițiile egale la examinarea solicitărilor a rețelelor electrice pentru a fi incluse în planurile de investiții anuale. De asemenea, compania nu a respectat întocmai prevederile legale.

„Astfel, în perioada 2002-2012, compania în mod abuziv a înregistrat în proprietate rețele electrice transmise acesteia condiționat cu titlu gratuit cu de către agenții economici și instituții publice în valoare de 115 mln. de lei”, se arată în raport.

Totodată, potrivit raportului, contrar prevederilor companiei, s-a condiționat obligativitatea acestor persoane de a transmite la balanța companiei de electricitate gratuit rețelele de electricitate, construite din surse proprii.

Astfel, s-a ignorat existența a mai multor cereri de includere în planul de investiții (145 de solicitanți, care necesita un buget de 5.4 mln. de lei) și s-a inițiat și contractat două acorduri de procurare a rețelelor electrice de la SRL. Glorinal și SRL Dansicons, în sumă de 6,4 mln. de lei și, respectiv, 6,2 mln. lei, cu toate nu au fost confirmate sursele de finanțare a acestor blocuri locative, inclusiv a rețelelor electrice.

Astfel, compania a contractat și a achitat în folosul, SRL Glorinal, lucrări de extindere a rețelelor, valoarea cărora a fost majorată cu 3,4 mln. de lei, din costul lucrărilor de construcție a liniilor electrice interne și a costurilor lucrărilor de reamplasare a rețelelor electrice existente, care urmau să fie raportate de către beneficiarul companiei.

De asemenea, specialiștii de control au constatat că persoanele de răspundere din cadrul Red Union Fenosa, nu în toate cazurile, au respectat principiile eficienței maxime la costurile minime, precum și a costurilor necesare și justificate în cadrul achizițiilor de bunuri, lucrări și servicii înregistrând în perioada controlului cheltuieli suplimentare și ineficiente în sume considerabile.

Ce s-a întâmplat cu raportul  

Potrivit documentelor care au intrat în posesia UNIMEDIA, la 1 iulie 2013, Directorul ANRE Victor Parlicov, a emis un ordin de inițiere a unui control asupra activității „RED UNION FENOSA” SA pentru perioada 2010 - 2012.

La scurt timp, după aceasta, la 13 iulie 2013, Parlicov este revocat din funcție. În ianuarie 2014, Parlicov, revenit în funcție, trimite raportul la Fenosa pentru comentarii, iar pe 6 martie 2014, acesta este demis din nou, prin decizia Curții de Apel.

În alt document, un răspuns primit de WatchDog.md de la ANRE pe 5 aprilie 2018, se stipulează că raportul ANRE a fost prezentat ÎCS „RED Union Fenosa” pe data de 27 ianuarie 2014. 

La mai mult de un an de la transmiterea raportului către „RED Union Fenosa”, într-o ședință publică din data de 4 noiembrie 2015, Silvia Radu, pe atunci Director Î.C.S. „RED Unio Fenosa”, neagă recepționarea acestui raport.

Raportul a fost prezentat, atunci, de către actualul vecepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, care spune că în baza acestui raport s-ar putea deschide mai multe dosare penale.

„În primul rând nu știu despre care raport vorbiți, pentru că ceea ce aveți dumneavoastră este maculatură. Eu nu știu de unde ați luat acest raport. Noi nu avem oficial prezentat acest raport. Posibil este un raport pe care cineva l-a făcut pentru dumneavoastră, pentru că nouă nu ni s-a prezentat oficial acest raport despre care dumneavoastră vorbiți. Îmi pare foarte rău că cineva va dus în eroare”, a declarat atunci Silvia Radu, care i-a sugerat, atunci, lui Tudor Șoitu să se adreseze la procuratură dacă are dovezi de fraudă. 

Potrivit unor surse, pe marginea raportului dat ar fi fost inițiate cel puţin 2 dosare penale. 

Cu toate acestea, la scurt timp, după această ședință, pe data de 30 noiembrie 2015, Silvia Radu pleacă din funcția de director al companiei.

Contactată de UNIMEDIA, Silvia Radu nu a răspuns la telefon pentru a comenta această situație. În același timp, redacția UNIMEDIA a solicitat o reacție din partea ANRE și Gas Natural Fenosa. Serviciul de presă a celor două instituții au anunțat că vor veni în scurt timp cu o reacție oficială.

Centrul Național Anticorupție spune că la CNA nu sunt înregistrate astfel de dosare în privința Raportului ANRE. 

Procuratura Generală va veni cu o reacție ulterior. 

Citește și: Silvia Radu se apără în cazul raportului ANRE, ținut în secret: „Am respectat legea tot timpul în tot ce am făcut”

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub