(doc) Ministerul Sănătății a examinat petiția celor 98 de femei: A fost elaborat un plan de acțiuni

Ministerul Sănătății a examinat petiția celor 98 de femei, care au declarat că au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical, în special în cadrul instituțiilor perinatologice din țară.

 

(doc) Ministerul Sănătății a examinat petiția celor 98 de femei: A fost elaborat un plan de acțiuni
(Foto: imagine simbol)

Drept urmare, a elaborat un Plan de acțiuni care are drept scop îmbunătățirea managementului calității și siguranței serviciilor medicale, fortificarea capacităților prestatorilor de asistență medicală, sporirea responsabilității și competenței lucrătorilor medicali, respectarea drepturilor pacienților și a gradului de informare a cetățenilor privind drepturile lor, se arată într-un comunicat.

 

Pub

Astfel, conform documentului, instituțiile vizate urmează să asigure principiile de comunicare cu pacienții, respectarea drepturilor acestora, elaborarea protocoalelor și ghidurilor clinice în scopul îmbunătățirii calității serviciilor medicale, revizuirea fișelor de post a personalului medical și stabilirea expres a atribuțiilor și obligațiunilor privind responsabilitatea personalului medical și conformarea irevocabilă la normele de etică și deontologie.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale regretă cazurile în care pacienții au avut de suferit în urma neglijenței unor lucrători medicali și va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura populației servicii medicale de calitate, inclusiv prin monitorizarea strictă a realizării Ordinului și a Planului de acțiuni”, se mai arată în comunicat.

Cele 98 de plângeri depuse de mai multe femei din Moldova vin după ce femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

UNIMEDIA amintește că în urma cazului care a avut loc la Institutul Mamei și Copilului, mai multe persoane, medici și asistenți medicali, implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ulterior Poliția a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu pe numele mai multor medici de la Institutul Mamei și Copilului.

În urma acestui caz, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a sancționat pe directorul Institutului Mamei și Copilului (IMC), Sergiu Gladun.
Directorul Institutului Mamei și Copilului a declarat că șeful Secției Ginecologie urmează a fi eliberat din funcție. De asemenea va fi eliberată din funcție și asistenta medicală care a avut un comportament neglijent și inuman față de pacientă, precum și moașa principală din cadrul instituției. Mai mult, medicul care a fost de gardă în ziua resctivă și medicul centrului prenatal vor fi sancționați cu mustrare aspră.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub