(doc) Guvernul a aprobat modificări la Legea instituțiilor financiare. Mold-street: „Întrebarea este, de ce atâta grabă?”

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Legea instituțiilor financiare, inclusiv referitor la soarta "creanțelor foștilor deținători de cotă în capitalul social al băncii, față de care au fost dispuse măsurile prevăzute de lege privind anularea și emiterea de noi acțiuni".

(doc) Guvernul a aprobat modificări la Legea instituțiilor financiare. Mold-street: „Întrebarea este, de ce atâta grabă?”
(Foto: UNIMEDIA)

E vorba în special de cazul de la cele mai mari bănci: Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank, scria mold-street.com.

"Acelaşi proiect prevede abrogarea art. 111 din Legea privind piața de capital. O astfel de decizie pare mai mult decât stranie, în condiţiile în care acest articol a fost introdus abia în decembrie 2017, adică nu a trecut nici jumătate de an. De notat că prevederile acestui articol determină procedura de anulare, emitere şi vânzare a cotelor de participare deținute cu nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului în capitalul băncilor. 

Pub

Întrebarea este, de ce atâta grabă? În nota de argumentare la proiect, BNM menţionează că în actualul cadru juridic "se conturează absența unei finalități a acestei proceduri în cazul neînstrăinații la ultima etapa a acțiunilor nou-emise din motivul lipsei solicitărilor din partea investitorilor". Totodată BNM susţine că e nevoie de modificat şi completat şi "cadrul juridic actual de eliminare a  acționarilor necorespunzători din sectorul bancar".

Altfel spus parlamentarii au muncit în zădar şi au modificat legea, ca acum BNM să constate că ceea ce au adoptat jumătate de an în urmă nu rezolvă problema vânzării acţiunilor băncilor şi eliminării acţionarilor ce acţionează concertat.

În aceste condiţii pe piaţă deja circulă zvonuri, precum că actuala guvernare nici nu ar avea de gând să vândă cele două bănci unor investitori strategici şi din aceste motive asistăm la modificări frecvente şi în grabă a legislaţiei ce se referă la sistemul bancar şi cea privind piaţa de capital", scria mold-street.com despre proiectul aprobat astăzi la ședința Guvernului. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

"În particular, va fi expusă în mod expres derularea și finalitatea procedurilor de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

Amendamentele urmăresc o mai bună guvernanță corporativă și atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar. Aceste prevederi au drept scop asigurarea stabilității sectorului bancar, păstrarea funcțiilor și direcțiilor principale de activitate ale băncilor, protecția intereselor deponenților și a altor creditori.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și este de o importanță majoră pentru sistemul bancar din Republica Moldova", transmite Guvernul.

Potrivit mold-street.com, unor modificări esenţiale se supune şi Legea privind activitatea băncilor, care a intrat în vigoare 5 luni în urmă, pe 1 ianuarie 2018: de la procedura de retragere a licenței acordată băncii fără aplicarea procesului de lichidare silită la norme aferente răscumpărării de către bancă a  acțiunilor nevândute.

Autoritatea de reglementare menționează că acest proiect a fost elaborat "în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și este de o importanță majoră pentru Banca Națională a Moldovei în contextul  asigurării gestionării afacerilor în sectorul bancar de către acționari care întrunesc cerințele prevăzute de legislația bancară".

În acelaşi timp Centrul Naţional Anticorupţie constată că proiectul este promovat cu "încălcarea prevederilor legale privind transparența în procesul decizional, îngrădind dreptul legal al părţilor interesate de a participa în cadrul procesului".

Astfel documentul proiectul şi nota informativă la acesta nu au fost plasate pe pagina web a BNM la compartimentul Legislație/Transparența decizională, aşa cum prevede art.8 din Legea privind transparența în procesul decizional, scrie mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub