(doc) Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. 

Organul consultativ nu recomandă ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.

(doc) Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral
(Foto: UNIMEDIA)

Deși Comisia spune că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al cetățenilor statului, aceasta a venit cu câteva concluzii, în ceea ce privește schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova.

„În contextul în care se află Republica Moldova, reforma propusă ar putea avea un efect negativ la nivel de circumscripție, unde candidații majoritari independenți pot fi influențați de oameni de afaceri sau de alți actori care urmăresc interese proprii;
- Responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc și poate influența activitatea CEC;
- criteriile detaliate pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și cetățenii din străinătate nu sunt stipulate;
- Pragurile de reprezentare parlamentară în componenta proporțională rămân ridicate; - Este puțin probabil ca schimbările propuse să sporească reprezentarea femeilor în Parlament și nu sunt introduse măsuri speciale suplimentare pentru a compensa acest fapt”, se arată în document.

UNIMEDIA amintește că în cadrul sesiunii plenare de vineri, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și  extinderea puterilor prezidențiale.

Pub

La ședința Parlamentului din 5 mai, speakerul Andrian Candu a propus pe ordinea de zi dezbaterea în prima lectură a proiectului privind votului uninominal, iar Partidul Socialiștilor a propus pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind votul mixt.

În urma mai multor dezbateri, proiectul de lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură de 52 de deputați, iar pentru comasarea celor două proiecte de lege în unul singur au votat de 74 de deputați.

Totodată Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub