(doc) CEC nu a găsit încălcări în lista de donații a Partidului Democrat, în urma unei sesizări depuse de Maia Sandu privind presupuse semnături false

Maia Sandu a anunțat despre faptul că, după patru luni, a primit răspuns de la Comisia Electorală Centrală la sesizarea privind presupuse semnături false în drepturi unor donații către Partidul Democrat. CEC-ul nu a depistat încălcări.

(doc) CEC nu a găsit încălcări în lista de donații a Partidului Democrat, în urma unei sesizări depuse de  Maia Sandu privind presupuse semnături false
(Foto: UNIMEDIA)

"PDM continuă să se finanțeze în mod ilegal, iar Alina Russu, șefa de la CEC, o face pe mortul în păpușoi. În aprilie am cerut Comisiei Electorale Centrale să analizeze înregistrarea audio apărută în presă, în care președintele raionului Criuleni și membru al PD, Veaceslav Burlac, le cere colegilor săi să semneze în dreptul unor donații la partid pe care NU le-au făcut în realitate. După o “investigație“ care a durat tocmai 4 luni, Alina Russu ne informează că Partidul Democrat (!) a analizat sesizarea noastră și nu a constatat încălcări… Am o nedumerire, totuși: CEC e filială a PDM sau PDM e angajat să facă investigații pentru CEC?", a scris lidera PAS pe Facebook.

Comisia Electorală Centrală a solicitat PDM prezentarea a explicațiilor de rigoare și documentelor contabile.

Pub

"Potrivit răspunsului PDM, raportul financiar pentru anul 2017 a fost depus la Comisie în strictă corespundere cu prevederile legale, acesta fiind public. În opinia PDM, toate donațiile și cotizațiile se încaseză în corespundere cu prevederile statutare, personal de la depunători, cu eliberarea dispozițiilor de încasare, declarației privind donația în numerar și celei privind acceptarea mijloacelor financiare.

[...] PDM susține că este imposibil de a concluziona doar în baza unei înregistrări audio. Or, în cadrul verificărilor interne, s-a stabilit că în adresa organelor de control ale PDM nu a parvenit nicio plângere sau obiecție în privința unor presupuse donații sau cotizații fictive", scrie CEC în răspunsul la sesizarea Maiei Sandu.

În urma verificării raportului privind gestiunea financiară pentru anul 2017, s-a constatat că la indicatorul „Cotizafii de membru de partid” este aratată suma de 14065.499 lei. Registrul cotizațiilor de membru de partid pentru anul 2017 conține datele despre încasarea a 24879 cotizații, din numărul total de 49608 membri (in primul semestru, numărul total de membri era de 50805).
Registrul cotizatiilor este completat in corespundere cu formularul aprobat de Comisie - Anexa nr. I la Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice", mai spune CEC.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub